У Німеччині стартували коаліційні переговори

Новини 26 Січня, 2018 218

Ілюстративне фото

Переговори щодо створення нової “великої коаліції” між Християнсько-демократичним союзом (ХДС) канцлерки Ангели Меркель, його баварським партнером Християнсько-соціальним союзом (ХСС) та Соціал-демократичною партією Німеччини (СДПН) розпочалися в п’ятницю у Берліні

Голови цих політичних сил почали зустріч у берлінській штаб-квартирі ХДС, а після розмови лідерів дискусію розпочнуть делегації цих партій. Попередньо очікується, що переговори триватимуть два тижні, інформує  Deutsche Welle.

Перед початком переговорів Меркель заявила про свій оптимізм щодо їхнього завершення та готовність зробити це якомога швидше. “Ми сконцентруємося на швидкості переговорів”, – запевнила канцлерка. За її словами, вона вірить у можливість досягти згоди “у відносно прийнятні строки”. Лідер СДПН Мартін Шульц теж висловив сподівання на “швидкі та конструктивні переговори”.

Голова фракції СДПН у Бундестазі Андреа Налес також очікує на швидкий перебіг діалогу, але висловлює впевненість, що у питаннях охорони здоров’я, возз’єднання сімей біженців та трудового законодавства соціал-демократи зможуть отримати поступки від потенційних коаліційних партнерів.

Нагадаємо, що переговори почалися через чотири місяці після виборів у Бундестаг. Їм передували спроби утворити так звану коаліцію “Ямайка” у складі ХДС/ХСС, Зелених та Вільної демократичної партії (ВДП), які, однак, провалилися через відмову вільних демократів.

Спочатку голова СДПН Мартін Шульц відкидав можливість знову взяти участь у формуванні “великої коаліції”, але після провалу консультацій щодо “Ямайки” соціал-демократи погодились взяти участь у “зондуванні” можливості подальших переговорів із ХДС/ХСС.

Коментарі

Позначки: ,