У Музеї Франка на Львівщині виростили понад тонну картоплі для ЗСУ

Новини 16 Жовтня, 2022 148

У Музеї Франка на Львівщині виростили понад тонну картоплі для ЗСУ. Суспільне Львів

Персонал Музею Івана Франка у селі Нагуєвичі, що на Львівщині, виростив 1,3 тонни картоплі для потреб Збройних сил. Більшу частину врожаю через волонтерів уже передали для польових кухонь військових. Декілька мішків з картоплею залишили, щоб посадити наступного року.

Про це повідомляє Суспільне, пише «Четверта студія».

Ідея з’явилася у директора заповідника Богдана Лазорака на початку повномасштабної війни.

“Ми в садибі Франка реально не знали, чим зайнятися, тому що туристів немає. І коли ми подумали, що треба якось допомогти Збройним силам, ми засадили картоплю. Ту, про яку писав Іван Франко в своїх творах, про яку збирав різні приказки, повір’я”, — розповідає Богдан Лазорак.

У Музеї Франка на Львівщині виростили понад тонну картоплі для ЗСУ. Суспільне Львів

Один з працівників заповідника запропонував скористатися власною ділянкою. Картоплею засіяли 10 сотих. Доглядали всім колективом, аби отримати добрий врожай. А восени зібрали 1300 кілограмів.

“Зусиллями всього колективу посадили ту картоплю. Збирали жуки, щоб не їли, щоб бульба та нормально росла. Не труїли. Ну і тепер зібрали хороший врожай. Урожай дуже добрий. Бульба дуже велика була, багато вродило”, — каже працівник Музею Франка Микола Тимишин.

У музеї Івана Франка кажуть, що письменник і сам полюбляв страви з картоплі. А у його родині знали безліч рецептів з цього овоча.

У Музеї Франка на Львівщині виростили понад тонну картоплі для ЗСУ. Суспільне Львів

“Іван Франко після другого арешту з 1880 по 1882 рік провів в Нагуєвичах саме тих два роки. І в цей період він написав такий текст під назвою “Дещо про картоплю”, в котрому він описує картоплю як основний овоч українців. Ну і нагуєвичан, зокрема. Описує, як українці працюють натхненно, вирощуючи цей овоч. І, зокрема, описав страви, які варили з бульби в Україні”, — каже заступниця директора з наукової роботи Лілія Хміль.

Наступного року, крім розвитку туризму, працівники музею збираються знову садити город. І жартують, що на честь перемоги у війні влаштують святкування і частуватимуть відвідувачів печеною картоплею.

Коментарі

Позначки: ,