У межах Дрогобиччини планують створити 5 ОТГ (ВІДЕО)

Новини 14 Листопада, 2019 758

Ілюстрація: Галичина

Поділ Дрогобиччини: 5 об’єднаних територіальних громад, одна з яких – Дрогобицька.

Як пише «Четверта студія», про це повідомили у Дрогобицькій міській раді.

Як зазначається у повідомленні, модель адміністративно-територіального устрою в частині Дрогобиччини обговорили у вівторок, 12 листопада, у приміщенні Дрогобицької райради.

У межах Дрогобиччини планують створити 5 об’єднаних територіальних громад, з яких одна – Дрогобицька.

Індекс податкоспроможності, який чи не головним критерієм об’єднання населених пунктів, становитиме 0,5. Зараз індекс податкоспроможності у Дрогобичі становить 0,7.

Чисельність населення громади становитиме 120,9 тис. осіб.

Фото: ДМР

Перший заступник голови ЛОДА Василь Лозинський під час обговорення моделі поділу району на ОТГ зокрема,  зазначив, що «Прикро, що досі у Дрогобиччині не відбулося об’єднання і сюди не зайшли живі гроші».

Відтак посадовець наголосив, щоб у процесі формування ОТГ не повторювали помилок, від яких застерігали інші ОТГ, у яких нині виникають проблеми. Адже є досвід об’єднання громад сусідньої Польщі й інших країн, зрештою, й тепер в Україні та Львівщині, коли побажання і амбіції переважали над здоровим глуздом і економічними показниками.

“Оскільки досі об’єднання не відбулося, зараз втручається у процес держава, яка за своїми розрахунками формує план децентралізації”, – зазначив Василь Лозинський.

За підсумками обговорення, у Дрогобицьку ОТГ планують приєднати 16 сільських, Стебницьку та Дрогобицьку міські ради. Важливо й те, що Унятичі бажають бути у Дрогобицькій ОТГ. Дрогобич також прагне, щоб сюди увійшли й Нагуєвичі. Стебницька міська рада та Рихтицька сільська рада з окремими селами прагнуть автономії.

Своє бачення щодо формування ОТГ висловив й міський голова Тарас Кучма:

“Якщо хтось не бажає об’єднуватися, ми не наполягаємо. Але я б хотів, щоб громадяни тверезо оцінили, а що буде потім, як вони відєднаються і звідки будуть брати кошти, які зараз перекриваються з місцевого бюджету.

Але важливо, щоб ті, хто хочуть бути разом, щоб їх об’єднали. Це вже так історично складено і ми вже формуємо перспективні плани”.

 

Коментарі

Позначки: , , ,