У лютому Україна відключиться від енергомереж Росії та Білорусі: у чому небезпека (ВІДЕО)

Новини 08 Лютого, 2022 221

На 72 години

У лютому Україна відключиться від енергомереж Росії та Білорусі. Як може відреагувати на це енергосистема – невідомо нікому, адже такого Україна ще не робила.

Про це у ефірі одного із телеканалів заявив експерт з питань енергетики Андрій Гнатуш, пише Четверта студія.

Експерт наголосив, що у цій історії турбує кілька моментів, адже є побоювання про те, щоб потім не було проблем увімкнутись у мережу назад.

“Російська Федерація дала добро на від’єднання. Після того, як ми три дні побудемо у єдиній європейській системі і, дасть Бог, усе буде добре, ми повинні відімкнутись від них назад і приєднатись до енергомереж Росії та Білорусі. Але чи вони дадуть добро, щоб ми так легко приєднались – велике запитання. Може вийти так, що до літа ми зможемо маневрувати лише з допомогою своїх внутрішніх потужностей. А для цього потрібно вугілля, якого у нас обмаль. Щоб нормально пройти ці три дні, потрібно було нагромадити близько мільйона тонн вугілля. Станом на зараз, запаси не дотягують до цих показників”, – розповів експерт.

Андрій Гнатуш додав, що власне у цьому і полягає небезпека виникнення проблем.

“Проте набагато гірша історія може бути у тому, що якщо ми від’єднаємось від єдиної системи та почнемо приєднуватись до європейської, а щось піде не так. Тоді ми залишимось сам на сам із нашими проблемами у опалювальний сезон – з мінімальним запасами вугілля та недостатнім запасом газу”, – каже Андрій Гнатуш.

Нагадаємо, Україна планує наприкінці лютого на три дні відключитися від енергосистеми Білорусі та Росії.

Про це повідомляє видання Welt am Sonntag.

Відомо, що відключення необхідно для тестування роботи системи в ізольованому режимі та інтеграції в 2023 році з європейською мережею.

«Символізм фізичного відділення від російської енергетичної мережі, значний», – йдеться в повідомленні.

У компанії «Укренерго» заявили, що в разі, якщо назад підключитися до мережі не вийде, в України є достатній запас міцності для тривалої роботи в автономному режимі.

Коментарі

Позначки: ,