У Львові згадували події Революції на граніті (ФОТОРЕПОРТАЖ, ВІДЕО)

Новини 02 Жовтня, 2020 476

Фото: Олег Синютка.

У місті відбулись урочисті збори з нагоди святкування 30-річчя державотворчої події у історії України

У сесійній залі Львівської обласної ради сьогодні, 2 жовтня, відбулись урочисті збори з нагоди святкування 30-річчя Революції на граніті.

Про це з місця події повідомляє кореспондент ІВ Четверта студія.

Участь у відзначенні взяв народний депутат від фракції “Європейська Солідарність”, кандидат на посаду голови Львівської ОТГ Олег Синютка. За його словами, саме студенти із Західної України стали активними учасниками революції у Києві.

“На початку Незалежності України ми з друзями з осередку Студентського братства в Івано-Франківську, де я тоді навчався, стали учасниками Революції на граніті в Києві. 2 жовтня 1990 року на Майдан вийшли більше ста тисяч молодих людей. Представники Студентського братства та Української студентської спілки почали політичне голодування на Майдані Незалежності в Києві. Це були 16 днів, які надихнули країну до здобуття Незалежності і вплинули на її історію. З того часу члени Студентського братства не раз виходили на майдани країни, захищали демократію і свободу, підтримували український простір, були прикладом для молоді. Сьогодні приємно було знову побачити колег і згадати всіх, хто був з нами разом. Ми сильні своєю волею до перемоги”, – наголосив Синютка.

Спогадами про масові мітинги поділився народний депутат України шести скликань, учасник дисидентського руху в УРСР Ярослав Кендзьор.

“На час виступу студентів у нашому державотворчому доробку був один документ – декларація про державний суверенітет. Учасники студентської акції відзначали, що Москва розгортає агітацію, щоб формувати новий Союз. Студенти озвучили політичні вимоги: позачергові вибори, націоналізація партійного майна, непідписання нового союзного договору, проходження військової служби юнаками на території України. Тогочасна молодь навела тісні контакти із керівництвом “Народної ради”. Студенти особливо хотіли, щоб до акції долучились народні депутати і вже 10 жовтня молодь отримала підтримку політиків”, – розповів Кендзьор.

Привітав учасників революції від імені Львівської обласної ради VII скликання очільник облради Олександр Ганущин.

«У ланцюжку зрушень, що призвели до відновлення Української держави, саме хвиля студентського спротиву 2 -17 жовтня 1990 року стала одним з визначальних поштовхів. Уже відтоді граніт Майдану став територією українських революцій. Дякую усім причетним до тих подій. Шкодую, що багатьох яскравих організаторів і учасників з нами вже немає. Вічна їм пам’ять! Усім живим – здоров‘я, гараздів у родинах! Слава учасникам «Революції на граніті»! Слава Студентському братству Львівщини. Слава Україні», – сказав у вітальному слові Олександр Ганущин.

Нагадаємо, 30 років тому, у Києві, розпочалося політичне голодування студентів, яке згодом назвали Революцією на граніті.

Коментарі

Позначки: , , , ,