У Львові затвердять європейські стандарти обрізки дерев

Новини 15 Лютого, 2024 133

У Львові мокрий сніг поламав дерева, фото Олександра Сладкова

Йдеться насамперед про сучасні методи догляду за зеленими насадженнями: догляд за кроною дерев та збереження зелених насаджень під час робіт на будівельних майданчиках

Найкращі європейські практики щодо обрізки та догляду за деревами будуть застосовувати у Львові. Про це повідомили в управлінні екології та природних ресурсів Львівської міської ради. Нещодавно європейські стандарти догляду за деревами (Technical Standards in Tree Work) переклали українською. Також вони є доступними для завантаження.

Європейські стандарти догляду за деревами – це сукупність правил із найкращих практик щодо посадки, обрізки та догляду за деревами. Участь у їхній розробці взяли 12 організацій із 11 країн Європи: асоціації арбористів, інститути, тренінгові та дослідницькі центри. До перекладу стандартів на українську долучилось і управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради.

Запровадження європейських стандартів догляду за деревами у Львові – це важливий крок для інтеграції українських міст до європейської спільноти, кажуть в управлінні екології міста. Йдеться насамперед про сучасні методи догляду за зеленими насадженнями: догляд за кроною дерев та збереження зелених насаджень під час робіт на будівельних майданчиках, конкретизація та деталізація з обрізки дерев, зважаючи на їх вік та видовий склад.

Фахівці управління екології міста певнять, що європейські стандарти догляду за деревами не суперечать українському законодавству, а лише надають більш конкретні роз’яснення для виконавців.

Найближчим часом ці стандарти планують затвердити у Львові.

«Ми підготуємо рішення про Порядок утримання об’єктів озеленення, де врахуємо основні положення стандартів та внесемо їх до Правил благоустрою Львівської міської територіальної громади.

Затвердження цих стандартів у Львові допоможе організовувати процес догляду за зеленими насадженнями та контролювати його якість. Адже в нашому законодавстві, на жаль, не передбачена чітка відповідальність за порушення норм та правил догляду за зеленими насадженнями.

Наприклад, в нас у законодавстві написано, що дерево має бути обгороджено, коли проводять будівельні роботи, але притягнути до адміністративної відповідальності ми не можемо. А тепер за порушення благоустрою ми зможемо притягнути особу до адміністративної відповідальності і матимемо документ, який це буде роз’яснювати. Такі досить чіткі роз’яснення допоможуть краще реагувати як місту, так і виконавцю робіт», – пояснила Галина Микітчак, керівниця управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради.

Ці стандарти догляду за деревами були розроблені в Польщі на основі європейського законодавства. Вони найбільш близькі до української кліматичної зони. Ними будуть користуватися всі виконавці робіт, залучені до процесу озеленення.

Нагадаємо, що «Technical Standards in Tree Work» – проєкт, створений за підтримки ЄС і спрямований на розробку європейських технічних стандартів щодо посадки, обрізки, та догляду за деревами.

Завантажити європейський стандарт українською мовою можна за посиланням.

Коментарі

Позначки: ,