У Львові запустили інтерактивну карту якості повітря (ВІДЕО)

Новини 21 Квітня, 2021 254

Ілюстрація: Політека

Сьогодні, 21 квітня, команда проєкту міських досліджень ЛУН Місто та Львівська міська рада запустили інтерактивну карту якості повітря ЛУН Місто Air Львів. Тепер мешканці можуть перевірити рівень забруднення повітря у місті в реальному часі.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

Так, станом на зараз у місті встановлено 15 станцій, які щосекунди моніторять стан якості повітря та відображають дані на інтерактивній карті. Більшість станцій розмістили у себе волонтери, а також 3 станцій розміщені на міських локаціях: Львівська міська рада (пл. Ринок, 1), Lviv Open Lab (просп. Червоної Калини, 58), Startup Depot (муніципальний стаптап інкубатор, вул. Весняна, 4).

Минулого року проєкт стартував у Києві, де уже встановлено понад 80 станцій. У Львові також планується розширення мережі станцій, аби забезпечити максимальне покриття території громади.

«Компанія ЛУН – це українська ІТ-компанія, яка розробляє онлайн-сервіси для пошуку житла. Нам важливо, щоб наші користувачі могли обирати житло у якісних та комфортних місцях. Саме тому ми близько 2-ох років тому започаткували ініціативу ЛУН Місто, яка досліджує міста на комфорт та благоустрій. Ми розробили мапу благоустрою, на яку хотіли нанести показники якості повітря. Однак ми виявили, що немає достатньої якості та кількості датчиків, щоб ми змогли нанести показники на нашу карту.

Ми вирішили розробити цю систему з нуля, підключивши знайомих з факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем КНУ імені Шевченка, які допомогли нам розробити мережу станцій. Розробка тривала більш як півтора роки, і десь пів року тому ми запустили першу частину мережі у Києві. Сьогодні ми запускаємо цю мережу у Львові.

Ці станції вимірюють дрібнодисперсний пил, який є найбільшим фактором забруднення у великих містах. Зараз мережа складається з близько 20 станцій, які доступні онлайн на мапі ЛУН Місто Air. Дані оновлюються кожні дві хвилини, вони доступні онлайн, тому кожна людина може бачити, наскільки чисте повітря зараз, і чи потрібно зачиняти вікна», – розповів співзасновник ЛУН та ідеолог проєкту ЛУН Місто Air Андрій Міма.

Користуватися картою просто. Дані зі спеціальних станцій, що розставлені по всьому місту та у передмісті, надходять на сервер і відразу потрапляють на карту. Користувачу достатньо перейти за посиланням і подивитися на колір позначок: якщо вони зелені – можна не переживати, повітря безпечне; якщо колір зміщується у бік червоного – справи гірші і варто відкласти тривалу прогулянку.

«Моніторинг якості повітря досить складна задача. Ще кілька років тому станції для моніторингу були занадто дорогими і використовувалися лише науковцями. Але технології не стоять на місці. Ми розробили станції, що коштують до 50 доларів. У них використовується сенсор, що працює на основі розсіювання лазерного випромінювання, як і в професійних каліброваних сенсорах. Написали для них програмне забезпечення, розробили корпуси. Наразі продовжуємо тестування та дослідження їх показників», – зазначив доцент, кандидат фізико-математичних наук, ФРЕКС КНУ Шевченка, керівник команди розробки ЛУН Місто Air В’ячеслав Борецький.

Додамо, що за даними ВООЗ, забрудненим повітрям щодня дихають 9 з 10 людей. Це призводить до серцево-судинних захворювань, захворювань дихальної системи, впливає на роботу мозку. Особливо шкідливими є завислі часточки розміром кілька мікронів — PM 1, PM 2,5, PM 10. Вони такі дрібні, що можуть проникати через природні бар’єри людського організму. За даними американських та італійських вчених, висока концентрація цих часточок може погіршувати перебіг Covid-19. Станції ЛУН Місто Air вимірюють концентрацію саме цих наддрібних часточок — PM 1, PM 2,5, PM 10. А також температуру та вологість — це допомагає команді точніше визначати якість повітря.

«В рамках партнерства з проектом Лун Місто Air ми також використовуємо дані з інтерактивної карти якості повітря та відображаємо в чатботі City Helper Bot. Аби дізнатись про якість повітря у Львові через чатбот, потрібно в головному меню обрати розділ “Благоустрій” та категорію “Якість повітря”. Поділившись своїм місцем розташування, користувач отримає інформацію про якість повітря від найближчої станції в радіусі 1,5 км, а також середні показники по місту», – додала Олена Гунько, керівниця управління інформаційних технологій.

Коментарі

Позначки: , ,