У Львові виявили унікальні сецесійні розписи (ФОТО, ВІДЕО)

Новини 11 Вересня, 2023 386

У Львівській міськраді немає грошей на їх відновлення

У будинку-пам’ятці архітектури місцевого значення на вул. Нечуя-Левицького, 19 виявили унікальні сецесійні розписи. Як пояснюють реставратори, на стелі зображена квіткова композиція, яка не є трафаретом, а мальована від руки. Відтак «Бюро спадщини» пропонуватиме відновити розписи в рамках гранту від програми “Креативна Європа”, що стосується популяризації спадщини будівель Арт-Нуво.

Про це пише Четверта студія з посиланням на ЛМР.

«Про ці розписи коло реставраторів у Львові знали. Адже розписи є у сусідньому будинку, який є дзеркальним відображенням цього. Тому, коли до нас звернулося ОСББ будинку на вул. Нечуя-Левицького, 19, ми зробили зондажі, щоб пересвідчитися, що розписи є, і відкрили частину на стелі у під’їзді і на останньому, третьому, поверсі. Та бонусом для нас стало те, що ми виявили, що розписи є і на стінах по всій сходовій клітці.

На цих розписах є гарна квіткова композиція. Розпис мальований від руки, це не трафарет. Це один з найкращих зразків розписів під’їзду у Львові. Розписи є дуже цінними – це є сецесія ХХ ст, один з найкращих стилів у Львові. Він найбільш багатий, найбільш унікальний, кожен з цих елементів є неповторним.

Хочу відзначити, що наш Львів колись був весь кольоровий. До приходу радянської влади – це все було неймовірно ошатне, яскраве, і кожен будинок мав свою індивідуальність, окреме лице. Це як маленька картинна галерея у під’їздах. Та з приходом радянської влади це все позабілювали. Тому приємно, що зараз є добра тенденція відновити цю унікальність, і що самі мешканці розуміють їхню цінність», – наголосила Ірина Гірна, реставратор монументального живопису.

Як розповів голова ОСББ «Надія НЛ» Ігор Дічковський, будинок на вул. Нечуя-Левицького, 19 є пам’яткою архітектури місцевого значення. Він побудований одним із знаних будівельників у Львові – Якубом Рисяком. Його дружина Гелена Рисяк купувала землі під будівництво, а він – будував. Так, у травні 1906 року вона подала документи на будівництво. На документах є штамп магістрату королівської столиці міста Львова. У серпні 1907 року будинок був зданий в експлуатацію.

«У сусідньому будинку – вул. Нечуя-Левицького, 17, який теж будував Якуб Рисяк, у фойє на стелі є розписи, тому ми розуміли, що у нас вони теж можуть бути. Тому ми запросили реставраторів і вони це підтвердили, і відкрили частину цих розписів на стелі. Ми дуже задоволені від цієї знахідки, і звісно що хочемо їх зберегти. Та власних коштів на ці роботи не маємо», – пояснює Ігор Дічковський.

За його словами, ОСББ у будинку існує з 2008 року. За власні кошти мешканці виконали великий об’єм робіт – провели заміну всіх інженерних мереж, реставрацію вхідних і внутрішніх дверей. За кошти міського бюджету у будинку провели реставрацію даху.

Відновити виявлені розписи у будинку на вул. Нечуя-Левицького, 19 ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища пропонує в межах виграного цього року гранту від програми “Креативна Європа”, який стосується популяризації спадщини будівель Арт-Нуво.

«Приємно, що у будинку на Нечуя-Левицького є активні і свідомі мешканці, які прагнуть зберегти автентичні елементи свого будинку. Оскільки будинок-пам’ятка на вул. Нечуя-Левицького, 19 – це будинок періоду Арт-Нуво – це сецесія або модерн, то у рамках виграного нами гранту будемо пропонувати його на відновлення розписів. У межах цього гранту ми плануємо відновити два розписи, а також маскарони і кілька дверей періоду Арт-Нуво. Грант розпланований на 2024-2028 рік», – розповів Павло Бoгайчик, керівник ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища.

Коментарі

Позначки: