У Львові вимагають від Зеленського відмовитися від спроб ревізії пропорційної системи виборів

Новини 17 Лютого, 2022 155
Фото: Володимир Марусяк

Фото: Володимир Марусяк

Представники місцевого самоврядування обурені спробами окремих політичних сил за допомогою законодавчих механізмів, рішень Конституційного суду України заблокувати вільне волевиявлення виборців на майбутніх парламентських виборах.

Звернення зачитав на сесії Львівської міської ради депутат Володимир Марусяк, інформує “Еспресо.Захід”.

Депутати зазначать, що 12 лютого минулого року до Конституційного Суду надійшло подання, яким депутати від “Слуги народу” і “За майбутнє” намагаються оскаржити окремі положення Виборчого кодексу України, а саме скасувати пропорційну систему виборів за відкритими списками та повернутися до мажоритарної системи. Ці ж політичні сили зареєстрували у ВРУ законопроєкти, які передбачають повернення до пропорційно-мажоритарної системи на виборах народних депутатів України.

Депутати наголошують, що подібні ініціативи свідчать про те, що існує загроза відновлення масового підкупу виборців, адже саме мажоритарний компонент виборчої системи, як показує досвід, є основним джерелом політичної корупції.

“Ми відповідально заявляємо, що апробовані на місцевих виборах норми Виборчого кодексу з запровадження відкритих партійних списків продемонстрували високу ефективність. Нова виборча система суттєво посилила конкуренцію не лише серед політичних сил, а й активізувала внутрішньопартійну роботу. Суттєво скорочено масштаби підкупу виборця і впливу адміністративного ресурсу, оскільки система, закладена у Виборчому кодексі, демотивувала застосування такої форми “роботи” з виборцями. Як наслідок, зросла якість представницьких інститутів влади – професіоналізму депутатського корпусу, рівня представництва інтересів громад, роботи депутатів з виборцями”, – йдеться у зверненні.

Також депутати Львівської міської ради вважають пропозицію з “цифровізації”виборчого процесу неприйнятною, адже такі ідеї – це шлях до порушення фундаментального принципу таємниці голосування і масової фальсифікації результатів, зокрема з боку держави-агресора Російської Федерації. Простійні кібератаки на органи влади наочно демонструють високий ризик подібного втручання.

Занепокоєння також викликає й ідея про перенесення дати виборів до Верховної Ради України на 2024 рік. Про таку можливість натякнув президент Володимир Зеленський.

“Ми, представники місцевого самоврядування вимагаємо від Президента України та Верховної Ради України відмовитися від спроб ревізії діючої пропорційної системи виборів за відкритими партійними списками, та повернення до дискредитованої мажоритарної системи. Також ми заявляємо, що будемо вживати усіх передбачених законом заходів із залученням громадянського суспільства та міжнародної спільноти для протидії такому законодавчому реваншу, який через маніпуляції, підкуп і фальсифікацій призведе до спотворення волевиявлення та результатів голосування”, – наголосили депутати.

Коментарі

Позначки: , ,