У Львові вимагають ув’язнити поплічника Януковича Портнова (ФОТОРЕПОРТАЖ, ВІДЕО)

Новини 29 Січня, 2021 4 168

Протестна акція "Героїв до школи , Портнова в тюрму" , фото 4studio

Сьогодні, 29 січня, біля пам’ятника Тарасу Шевченку сотні львів’ян вийшли на акцію протесту проти рішення Окружного адмінсуду Києва, який задовольнив позов екс-заступника глави адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова щодо висвітлення подій Революції Гідності 2013-2014 років та зобов’язав МОН переглянути підручники з історії для загальної середньої освіти, які вийшли в 2018-2019 роках.

Про це з місця події повідомляє кореспондент ІВ Четверта студія.

Майданівець Василь Галамай під час акції наголосив, що Андрій Портнов намагається знищити українську історію.

“Вкотре наволоч хоче поставити українців на коліна. Посіпаки режиму Януковича хочуть заборони нашу історію, вони добиваються у судах рішень, які суперечать здоровому глузду. Адже ці політики не були покарані та не понесли відповідальність за свої злочини. Портнов – це людина, яка має кримінальний бекграунд. Це політик, якого звинуватили у спробі вбивства людини. Це та сама людина, яка курувала судову систему за часів Януковича і тому не дивно, що вплив Портнова на судову систему зберігся до сьогодні. Рішення, яким він вимагає вилучити зі шкільних підручників Героїв Небесної Сотні, є просто безглуздим. Портнов добився того, щоб КМДА не святкувала річниці видатних людей, на прикладі історії життя яких росли наші батьки. Назвати Уласа Самчука антисемітом, а воїнів УПА – посіпаками німців – це ганебно”, – переконаний Галамай.

Учасники мітингу також звернулись до Міністерства освіти на науки України, Київської міської ради та Київської міської державної адміністрації з вимогою скасувати рішення Київської міської ради “Про заборону відзначення пам’ятних дат провідних історичних постатей”.

“Ми, учасники Революції Гідності, вчителі, студенти, представники громадських організацій та небайдужі громадяни обурені рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва задовольнити позов Портнова та скасувати рішення Київської міської ради “Про заборону відзначення на території Києва пам’ятних дат та ювілеїв” наступних особистостей: полковника Івана Остряниці, полковника УПА Василя Левковича, письменника Уласа Самчука, полковника УПА Василя Сидора, письменника на громадського діяча Юрія Липу, полковника Василя Галаси, вченого Володимира Кубійовича, полковника УНР Андрія Мельнека.

Прийняте судом рішення суперечить Закону України “Про засудження комуністичного та національно-націоналістичного, нацистського та тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, адже перелічені постаті не підпадають під обмеження цього закону. Рішення суду порушує ЗУ “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України”…”, – йдеться у зверненні активістів.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) зобов’язав Міністерство освіти і науки забезпечити перегляд підручників з історії України для закладів загальної середньої освіти, що вийшли у світ у 2018 і 2019 роках, у частині достовірного викладу подій 2013-2014 років, зокрема Революції гідності.

Додамо, сьогодні, 29 січня, у Львові відбулась протестна акція “Героїв у школи, Портнова у тюрму”.

Як зазначають організатори, «в українських дітей хочуть відібрати український Героїв! Маємо показати нашу масовість, бо інакше програємо москві битву за Україну».

Коментарі

Позначки: , , , , , , , , , , ,