У Львові вшанували пам’ять українців, які стали жертвами “Процесу 59-ти” (ФОТО)

Новини 15 Січня, 2021 3 141

фото: ФБ/Ірина Гримак

80 років тому відбулася одна з трагічних сторінок в історії в історії Львова – «Процес 59-ти»

80 років тому, у ці дні, на жаль, відбулася одна з багатьох трагічних сторінок в історії України, в історії Львова – «Процес 59-ти». Це був закритий політичний процес, проведений карально-репресивними органами у Львові 15-18 січня 1941.  Було заарештовано 59 осіб – здебільшого студенти львівських університетів й учні гімназій.  Серед обвинувачених було 37 юнаків та 22 дівчат 16-30 років. Їх звинуватили в приналежності до Організації українських націоналістів та антидержавницькій діяльності. 19 засуджених – розстріляно. Ще 17 учасників процесу отримали по 10 років ув’язнення у виправно-трудових таборах СРСР. Інші отримали від 8 до 4 років тюрми.

Як пише «Четверта студія», на своїй сторінці у ФБ голова Львівської обласної ради Ірина Гримак зазначає, що «політика радянського режиму була спрямована на знищення молоді, цвіту нації, його майбутнього».

«Наш обов’язок сьогодні пам’ятати та вшановувати пам’ять українців, які боролися та загинули за волю, свободу і незалежність України!»,- написала Ірина Гримак.

Як йдеться у дописі депутата ВРУ від «Європейської Солідарності» Софії Федини, «радянська тоталітарна машина засудила цвіт української молоді – 37 юнаків та 22 дівчат до розстрілів та таборів. Їх засудили до розстрілу лише за те, що вони уявляли Україну незалежною державою. Наймолодшими учасниками процесу були взагалі діти – Марія Наконечна та Михайло Чарковський, які не досягнули 16 років».

«Влада декларувала, що зловила усю верхівку крайової ОУН. Хоча більшість не займала керівних посад в ОУН, були мало знайомі між собою… Слідство тривало понад три місяці, протягом яких підсудні зазнавали тортур. Слідчі забороняли заарештованим спати, а допити проводили уночі.

Молоді юнаки та дівчата, переважно студенти опинились перед лицем смерті, але всеодно виявляли героїчну поведінку зовсім нетипову для приречених радянських в’язнів і вважали, що й лава підсудних є важливим місцем для пропаганди своїх ідей та цінностей.

«Більшість засуджених як на попередньому слідстві, так і на судовому засіданні не визнавали себе винними і не покаялись, а навпаки — заявляли у суді, що вони були і залишаються непримиренними ворогами радянської влади і у майбутньому, якщо буде така можливість, за будь-яких умов будуть вести боротьбу проти радянської влади…», – зазначається у дописі Софії Федини у ФБ.

«Ми з колегами поклали квіти, щоб вшанувати пам’ять молоді, засуджену комуністичним режимом під час “Процесу 59-ти” біля пам’ятника Жертв політичних репресій у Львові.  Запитаєте, чому були лише ми? У всіх решта локдаун…», – пише Софія Федина.

15.01.2021
Вшанування пам’яті учасників «Процесу 59-ти», засуджених радянським комуністичним режимом у 1941 році, біля…

Опубликовано Львівська обласна рада Пятница, 15 января 2021 г.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , , , ,