У Львові відмовились виділити гроші на будівництво крематорію (ВІДЕО)

Новини 22 Квітня, 2021 517

Фото: Помісна інфо.

У Львові відмовились виділити гроші на будівництво крематорію. Як він мав виглядати – мали вирішити на архітектурному конкурсі. Його поки не оголошуватимуть.

Як розповіла у коментарі Суспільному керівниця бюджетної комісії Наталія Шелестак, депутати не знають реальної вартості будівництва та термінів реалізації такого проєкту.

Брак місць для поховання у Львові

Голосківський цвинтар — єдиний у Львові, де ще хоронять людей. Ще на двох міських кладовищах дозволені підпоховання до померлих родичів.

“Вільного місця є обмаль, щодня проводиться в середньому 20-25 поховань. Я думаю, що десь приблизно на рік вистачить території. Крематорій потрібен місту, а територія під крематорій має бути виділена в межах Голосківського кладовища”, — каже керівник Голосківського кладовища Віктор Курочка.

Над питанням спорудження крематорію зараз працює робоча група, розповідає директор міського департаменту житлового господарства Олександр Одинець.

“Робоча група вирішила питання щодо відведення земельної ділянки. На сьогодні ми рухаємося в питанні організації Всеукраїнського архітектурного конкурсу і вироблення можливого механізму будівництва крематорію. Єдине, що, на жаль, у бюджеті грошей немає зовсім, тому ми не зможемо почати процес проєктування без перегляду статей бюджету”, — каже Олександр Одинець.

Виділяти гроші депутати відмовилися

Гроші на організацію архітектурного конкурсу міська бюджетна комісія відмовилась виділяти. Голова міської комісії фінансів та планування бюджету Наталія Шелестак каже, гроші не виділили, адже не отримали інформації щодо орієнтовних термінів та вартості проєкту.

“Ми відмовили в проведенні архітектурного конкурсу до того часу, поки ми не тримаємо відповіді. Кошти передбачені на проведення архітектурного конкурсу вони є, зарезервовані на це проведення, але виділити на цей конкурс я вважаю, недоцільно. Хочу наголосити, що тут не стоїть питання, що бюджетна комісія проти побудови крематорію. Про це мова не йде”, — каже Наталія Шелестак.

Іншу думку щодо доцільності у місті будівництва крематорію має член цієї комісії Руслан Кошулинський.

“90% мешканців Львова – це вірні греко-католицької церкви України і немає в традиції цих церков кремації. Так, зараз є складно з похованнями для цього і є виконавча гілка влади. Якщо в минулій каденції не було громади, а тільки місто Львів, то зараз є громада і є можливість купівлі або організації території кладовища, нових кладовищ. Немає жодного звернення від очільників церков до вірян, що вони змінюють традицію поховань”, — каже Руслан Кошулинський.

“Створення крематорію не є компетенцією церкви”

Отець Павло Дроздяк — керівник пресслужби Львівської Архиєпархії каже, про створення крематорію церква не просить, адже це не її компетенція.

“Церква може надати богословську оцінку кремації людини. З точки зору богословського інтерпретування є 2 документи – інструкція Апостольської столиці про те, що не заперечується кремація людини – людського тіла якщо на це є об’єктивні причини, що тіло не може бути захоронене традиційним способом. Таким чином поховання тіла може бути дозволене, але перед тим має відбутися чин похорону. Прах не може зберігатися десь вдома чи в іншому місці, а має бути належним чином захований”, — пояснює о. Павло Дроздяк.

Коментарі

Позначки: ,