У Львові відкривається виставка про Героїв сьогодення

Новини 29 Березня, 2024 19

“Із полум’я зродились”

Експозиція представляє понад 40 експонатів, які розповідають 23 історії учасників російсько-української війни

Про це повідомила пресслужба проєкту “Із полум’я зродились”, пише Четверта студія.

4 квітня у Львівському історичному музеї на площі Ринок, 6 відкривається унікальна виставка фотографій та артефактів війни  “Із полум’я зродились”, яку присвячено українським військовим, волонтерам та медикам.

Звичайні, на перший погляд, речі промовисто говорять про боротьбу за свободу в російсько-українській війні.

Понад 40 експонатів з колекції Національного музею Революції Гідності, які розповідають 23 історії учасників російсько-української війни від команди проєкту “Із полум’я зродились”. У проєкті та однойменному артбуці, зробленому фотографинею Міною Сорвіно, зібрані портрети українців – героїв, що на наших очах творять нову історію світу.

Виставка знайомить з Героями: військовими, медиками, волонтерами, що наближають Перемогу. Серед них – Юлія “Тайра” Паєвська, Вадим “Karaya” Ворошилов, головний анестезіолог ЗСУ Олександр Бугай, Давид Касаткін “Хімік”, волонтерка Тата Кеплер, Леонід Остальцев.

Речі, які вже стали музейними експонатами, належали українським військовим, медикам та волонтерам. Серед артефактів є почесні медалі, нагороди, малюнок, зроблений полеглим захисником Віталієм Киркачем-Антоненком, картина військової волонтерки, парамедика й поліціянтки Тати Кеплер та інші експонати, кожен з яких несе в собі історію героя.

Виставка “Із полум’я зродились” триватиме у Львові до 29 квітня 2024 року. Організаторами є Львівський історичний музей, Національний музей Революції Гідності та БФ “КОЛО”.

“Щоби дихати, ми повинні щодня бути гідними наших Героїв”, — каже співорганізатор проєкту “Із полум’я зродились” Володимир Нечипорук.

“Коли ми починали благодійний проєкт “Із полум’я зродились”, то попросили героїв надати їхні речі, пов’язані з особистою історією на війні. І коли їх було зібрано, ми зрозуміли, що ці предмети треба показати людям і розповідати про тих, хто на війні був та є. Серед героїв проєкту є вже загиблі. Є важко поранені. Ми вдячні Музею Майдану за можливість розповідати історії героїв і показувати ці речі. Це наша історична пам’ять, за якою нащадки будуть вивчати історію”, – зазначила співорганізаторка проєкту “Із полум’я зродились” Ірина Солошенко.

“Наша історія кується масовим героїзмом. Дуже важливо пам’ятати, що ця війна почалася у 2014 році. Революція Гідності показала нашому споконвічному ворогові, що ми не здамося без бою, не піддамося, тож після цього він почав повномасштабне воєнне вторгнення. На Майдані для багатьох відкрилася історія героїзму українців. За кожним героєм стоять люди, які зберігали про нього пам’ять, і це також наш обов’язок”, – каже Ольга Сало, заступниця генерального директора Національного музею Революції Гідності.

Торік виставка проходила в Українському Домі у Києві, а також в Трускавці у Художньому музеї Михайла Біласа.

Детальний опис експонатів виставки та посилання на афішу виставки в різних форматах у вкладеному файлі.

Години роботи: 10:00–17:30. Без вихідних.

Вартість вхідних квитків становить 30 грн. (повний)/20 грн. (пільговий)

Коментарі

Позначки: