У Львові відкрили меморіальну таблицю Ришарду Сівцу

Новини 12 Вересня, 2020 279

У Львові відкрили меморіальну таблицю Ришарду Сівцу

У суботу, 12 вересня, у Львові на вул. К. Левицького, 45 відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки Ришарду Сівцу.

Меморіальну таблицю встановили на фасаді будинку, в якому впродовж 15-ти років жив Ришард Сівец, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу Львівської ОДА.

«Сьогодні ми віддаємо шану людині, люблячому чоловіку, багатодітному батькові, особистості, для якої правда і людяність, свобода і жертовність були життєвими принципами і дороговказами. У далекому 1968 році саме цей чоловік вчинив безпрецедентний акт жертовності, протесту проти режиму, системи, незгоди з військовим втручанням країн Варшавського договору до Чехословаччини. Його рішення – це чітка, усвідомлена позиція. Ми пишаємось, що частина життя пана Ришарда пройшла у Львові. Схилімо голови перед подвигом цієї великої людини і разом будуймо кращий світ», – наголосив під час урочистостей перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик.

Нагадаємо, 8 вересня 1968 року, під час свята обжинків на варшавському Стадіоні десятиліття, Ришард Сівец підпалив себе у присутності лідерів партії, дипломатів і ста тисяч глядачів на знак протесту проти участі Польщі в збройному втручанні Варшавського договору у події в Чехословаччині.

Відчайдушний акт батька п’ятьох дітей, люблячого чоловіка та великого польського патріота, вчинений заради торжества справедливості, став прикладом мужності та людинолюбства. Ришард Сівец залишив послання, записане на магнітофонній платівці за два дні до самоспалення, що свідчило про обдуманість його рішення: « Люди, в яких залишилася хоч іскра людяності, оговтайтесь, почуйте мій крик – крик звичайної людини, сина народу, який власну і чужу свободу полюбив більше, аніж власне життя, оговтайтесь! Ще не пізно!”

Коментарі

Позначки: , ,