У Львові відбувся суд щодо звільнення Ірини Фаріон

Новини 18 Квітня, 2024 14 534

Фаріон виступила з публічною лекцією в Університеті Людвіґа-Максиміліана в Мюнхені

Наступне засідання суду у справі Фаріон відбудеться 9 травня

У четвер, 19 квітня, у місті Львові у стінах апеляційного суду Львова зібралися люди, щоб підтримати Ірину Фаріон. Суд мав розглядати справу щодо поновлення на посаді викладачки Фаріон, проте засідання перенесли на травень.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Вголос.

Щоб підтримати відому мовознавицю до суду прийшли не лише місцеві, а й навіть приїхав чоловік з Харкова Сергій.

«Я вважаю, що потрібно відстоювати відстоювати свої права, зокрема на мовному грунті. Мені це болить, я як мінімум що можу зробити це говорити українською, пропагувати українське. А якщо наприклад незаконно когось звільняють то потрібно приходити під будівлю суду і висловлювати свою громадянську позицію», – сказав харків’янин.

У холі суду журналісти зустріли пані Оксану, яка у Львові перебуває тільки декілька днів. Жінка приїхала з Лондона. Каже, що оминути стороною скандальну справу звільнення професорки не могла.

«Мені дуже це болить, не зважаючи на те, що я в Україні вже практично не живу 15 років, для мене це було повною безглуздою несподіванкою, для мене це дуже болить. Дуже прикро, що в 2024-му році, в час повномасштабного вторгнення, ми далі продовжуємо боротися за українську мову, як би це трагічно не звучало», – поділилася жінка.

Загалом підтримати мовознавицю прийшло чимало людей. Втім процес тривав недовго. Через кілька хвилин після початку Львівський апеляційний суд переніс засідання у справі, а все через те, що не було представників Львівської політехніки.

Колегія суддів перенесла розгляд справи на іншу дату.

https://www.youtube.com/watch?v=RPG1K_I1_rA

Ірина Фаріон сказала, що Львівська політехніка падає дуже глибоко, не відчуваючи дна.

«Львівська політехніка послідовна в своєму нікчемстві. Тому що я не була повідомлена ні про своє звільнення, ні я не мала можливості на жодних їхніх комісіях сказати про те що насправді відбувалось і неявка політехніки до суду, свідчить про те що на їхньому боці не має жодних аргументів, крім одного – політичного тиску», – пояснила своє обурення Фаріон.

За словами мовознавиці, представники Львівської політехніки загнані настільки в глухий кут, що в них немає іншого вибору і вони поки що обирають спосіб затягування справи, аби не виставити себе в повній і абсолютній поразці.

Наступне засідання суду у справі Фаріон відбудеться 9 травня.

Нагадаємо, Ірину Фаріон звільнили з Національного університету «Львівська політехніка» у листопаді минулого 2023-го. Все через її висловлювання щодо російськомовних військових ЗСУ. Після чого мовознавиця подала позов до суду, аби оскаржити рішення про її звільнення. Втім вже у лютому цього року в Галицькому районному без виклику сторін суддя відмовив у поновленні на посаді професорки. Тоді мовознавиця подала апеляцію.

Коментарі

Позначки: , ,