У Львові відбудеться відкриття виставки Рейчел Стівенс “Ключ до міста: три способи уявнити єврейську спадщину у Львові”

Новини 23 Травня, 2018 125
"Ключ до міста: три способи уявнити єврейську спадщину у Львові"

"Ключ до міста: три способи уявнити єврейську спадщину у Львові"

24 травня у Центрі міської історії Центрально-східної Європи відбудеться відкриття виставки Рейчел Стівенс “Ключ до міста: три способи уявнити єврейську спадщину у Львові”

Коли про минуле пам’ятають через мистецтво, то йому не судилося бути забутим. Виставка об’єднує три проекти, які досліджують різні аспекти єврейської спадщини Львова.

Інсталяція “Ключ до міста” складається з 75-ти прозорих скляних копій ключів від синагог, які лежать на столі. Скло асоціюється і з яскравим життям, і з убивством євреїв у “Пісках” біля концтабір “Яновська” (більше відомий в українській літературі як Янівський табір). Ця мистецька композиція нагадує про те, що табір “Яновська” був ліквідований 75 років тому. Незважаючи на всі ці втрати, і у Львові, й на території історичної Галичини єврейська спадщина не лише існує, але й відроджується.

Оповідь “Підземний світ: ті, хто вижив у львівській каналізації під час Голокосту” стосується сім’ї Хіґерів та інших євреїв, які пережили Голокост і понад рік переховуючись у львівській каналізації. Леопольд Соха — поляк, працівник каналізаційних мереж — ризикував життям заради незнайомих людей. Ця драматична історія розгорталася під бруківкою відомих історичних місць Львова і виявляє зв’язок між двома світами — видимим та прихованим від стороннього ока.

“100 єврейських місць Львова” – інтерактивна карта, що показує ландшафт, який здебільшого для львівських євреїв вже втрачений. Цей географічний скарб зібрав львів’янин Борис Орач. Ця цифрова карта стане виявом шани його життю та любові до будівель, які є втіленням єврейської історії. Цифрова карта і база даних спонукатимуть відвідувачів виставки додавати свої спогади про Бориса Орача та свої враження й думки про історію єврейської культури міста.

Рейчел Стівенc – скульпторка і професорка мистецтв з Уніеврситету штату Нью-Мексико (США). Вона перебуває в Україні на дослідницькій стипендії ім. Фулбрайта. До створення виставки долучилося чимало чудових талановитих людей.

Виставка відбуватиметься у межах програми “Lwów, לעמבערג‎, Львів, Lemberg’43: Місто, яке (не)пережило”. Це серія меморіальних заходів до 75-ої річниці ліквідації гетто та Янівського концтабору у Львові. Впродовж березня-листопада 2018 року в місті проходитимуть лекції, виставки, меморіальні концерти. Програма відбувається за підтримки Львівської міської ради та у співпраці дослідницьких, музейних та культурних організацій міста: Меморіальнй музей тоталітарних режимів “Територія терору”, Центр міської історії Центрально-Східної Європи, Благодійний фонд Хесед-Арьє, Львівський будинок органної та камерної музики, Музична аґенція Collegium Musicum, Програма єврейських студій УКУ, Благодійний фонд Бней Бріт “Леополіс” імені Еміля Домбергера.

Ця виставка створена за підтримки “Фулбрайт-Україна”, Ради міжнародних обмінів вчених та Центру міської історії. Вхід вільний Ср.-Пт. – 12.00-19.00

 

Коментарі

Позначки: , ,