У Львові відбудеться Конкурс молодих вокалістів імені Сліпака

Новини 06 Листопада, 2023 51

Конкурс проводиться за підтримки Львівської обласної військової адміністрації та Львівської обласної ради

Упродовж 15-20 грудня 2023 року за ініціативи Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика та у співпраці з Департаментом з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА  у Львові триватиме КОНКУРС МОЛОДИХ ВОКАЛІСТІВ імені ВАСИЛЯ СЛІПАКА – видатного українського оперного співака, соліста Паризької національної опери, волонтера, учасника бойових дій на Сході України, Героя України, кавалера ордена «За мужність» І ступеня.

Про це пише Четверта студія з посиланням на організаторів.

Конкурс проводиться за підтримки Львівської обласної військової адміністрації та Львівської обласної ради.

Партнерами Конкурсу є Фундація Василя Сліпака, Українська Капеля Бандуристів Північної Америки ім. Тараса Шевченка і Кафедра музикознавства та хорового мистецтва факультету культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка. Цьогорічна едиція Конкурсу має особливу підтримку у вигляді партнерства з офіційним представником французького бренду DS Automobiles у Львові компанією ТзОВ “Ілта Львів”.

Концерт-відкриття Конкурсу відбудеться в Концертному залі Людкевича Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика 15 грудня о 18:00. Передуватиме цьому відкриття виставки присвяченої Василю Сліпаку під назвою «Козаки та Дівчата Сліпака», що розпочнеться о 17:00. Арт-проєкт покаже глядачеві «різного» Сліпака, чим він горів та дихав, висвітлить його особистість з кількох граней: як художника, так і музиканта та кулінара, який любив готувати під твори світових класиків. Виставка, організована Благодійним фондом Козицького в рамках мистецького проєкту «Ми і Світ», висвітлить різнопланову творчість сплетену в одній людині.

Творче змагання оцінюватиме авторитетне журі, яке очолить всесвітньо відома оперна співачка (мецо-сопрано), почесна президентка Галицького музичного товариства, професорка співу в Університеті Моцартеум – Зоряна Кушплер (Україна – Австрія). Члени журі – це відомі митці, зокрема: оперний режисер та артистичний менеджер – Аксель Кресін (Німеччина); всесвітньо відома оперна співачка (сопрано), солістка Львівської Національної Опери, викладачка вокалу Львівської національної музичної академії імені М.В. Лисенка – Софія Соловій (Україна); диригент, музичний керівник Львівської Національної Опери – Іван Чередніченко (Україна) та всесвітньо відомий оперний співак (бас), соліст Нюрнберзького державного оперного театру – Тарас Конощенко (Україна – Німеччина). Директор Конкурсу – заслужений артист України Олег Созанський.

Цьогоріч, попри усі виклики та страхи війни, у першому турі, що уже відбувся в онлайн-форматі, взяло участь понад 60 молодих співаків та співачок віком від 16 до 30 років. Більшість з них з різних куточків України, є учасниця зі США, а також українські співачки, котрі приїдуть до Львова з Польщі, Словаччини, Німеччини, Франції та Нідерландів.

Конкурсні прослуховування проходитимуть у концертних залах Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Валова, 18) та Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика (вул. М. Скорика, 7). У третьому турі Конкурсу буде залучено Академічний симфонічний оркестр філармонії.

Нагороди конкурсантам, окрім традиційних премій лауреатам, доповнять спеціальні премії та відзнаки від партнерів, меценатів та друзів Конкурсу.

Впродовж конкурсних днів глядачі матимуть змогу насолодитися численними фрагментами оперної музики світу, а також різнобарв‘ям української музики, адже серед програмних вимог Конкурсу обов’язковими до виконання є твори західноукраїнських та українських композиторів. Крім цього, молоді митці матимуть нагоду безпосереднього спілкування з усіма членами журі під час запланованих майстер-класів та творчих зустрічей, що відбуватимуться 18 грудня.

Оголошення переможців та Гала-концерт лауреатів Конкурсу відбудеться 20 грудня о 18:00 на сцені Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика.

Коментарі

Позначки: ,