У Львові у неділю голосуватимуть за парламент Молдови

Новини 21 Лютого, 2019 34

24 лютого у Молдові відбудуться парламентські вибори. Вони вперше проводитимуться за змішаною системою. 50 депутатів будуть обрані за партійними списками, а 51 – за окремими виборчими округами. Про це пише комітет “За відкриту демократію”.

Головна боротьба, за твердженням експертів, розгорнеться між партією соціалістів чинного президента Додона, який тяжіє до Росії, та блоком проєвропейських партій.

Під час підготовки до волевиявлення країна зіткнулася з проблемами, які характерні і для України. Це підкуп виборців, адмінресурс, маніпулювання думкою, фейкові результати соцопитувань, чорний піар. Популізму в заявах політиків також вистачає. Дехто, наприклад, обіцяє безвіз з США та Канадою просто наступного дня після виборів, дехто – легалізацію наркотиків чи проституції.

Проросійські політики, на всяк випадок, вже заявили про нелегітимність майбутніх виборів. МЗС Росії також встигло звинуватити США в тому, що в Молдові готується “український” сценарій: заворушення у разі програшу проєвропейської платформи.

Для України ці вибори важливі тим, що сусідня країна обиратиме вектор свого подальшого розвитку. Або вона залишиться на шляху до Європи, або повернеться до орбіти впливу Росії. Проте важливо, що у Молдові, як і в Україні, не можливо спрогнозувати переможця перегонів. Це і є головна відмінність обох країн від РФ.

Громадяни Молдови зможуть проголосувати:

в м.Київ – в приміщенні Посольства Республіки Молдова в Україні, вул. Яготинська 2;
в м.Одеса – в приміщенні Консульства Республіки Молдова, вул. М. Посмітного, 2 / 2Б;
в м.Львів – в приміщенні Почесного консульства Республіки Молдова, вул. Єфремова, 26.

У неділю у Молдові обиратимуть парламент24 лютого у Молдові відбудуться парламентські вибори. Вони вперше…

Опубліковано Комітет "За відкриту демократію" Середа, 20 лютого 2019 р.

Коментарі

Позначки: