У Львові трансплантували рогівку ока від посмертного донора

Новини 25 Вересня, 2021 88

У Львові трансплантували рогівку ока від посмертного донора

Нову рогівку отримав 69-річний Ігор із Івано-Франківська

У Львівській лікарні швидкої медичної допомоги трансплантували рогівку ока від посмертного донора. Таких операцій не проводили майже 20 років, тепер їх відновили.

Про це повідомив директор лікарні Олег Самчук, пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Нову рогівку отримав 69-річний Ігор із Івано-Франківська. Чоловік мав катаракту, а після невдалої операції на правому оці, три місяці тому, майже перестав бачити на одне око. Зір становив лише 2-3%.

“На праве око я не бачу нічого, на ліве бачу, але з часом треба буде робити порядок і з ним. Дуже не комфортно себе чуєш, коли бачиш тільки одним оком. То зовсім інакше, як бачать двоє очей, а так вже три місяці. Я себе чую зовсім не в своїй тарілці, зовсім некомфортно”, – розповів Ігор Когут.

23 вересня чоловіку провели трансплантацію рогівки. Операція тривала годину і завершилася успішно. Попереду тепер ще тривала реабілітація.

“Пацієнти ще протягом двох-трьох тижнів проходять таке реабілітаційне лікування. І тоді рогівка, внаслідок цього лікування, стає прозорішою і пацієнт чим дальше, тим краще бачить. Остаточно зір у нього вже відновиться і зір буде таким вже як буде, після зняття рогівкових швів”, – розповідає завідувач обласного офтальмологічного трансцентру Мар’ян Сарахман.

Лікарі прогнозують, що зір відновиться у чоловіка поступово за півроку. Донором рогівки став 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. 21 вересня від цього ж донора пересадили серце, легені, печінку та нирки.

Коментарі

Позначки: , ,