У Львові суттєво зросли платіжки за тепло

Новини 10 Березня, 2024 1 884

Фото з відкритих джерел

За січень власник квартири площею 30 метрів квадратних змушений платити півтори тисячі гривень, а житла трохи більшої площі – 957. Така ситуація виникла в Залізничному районі міста Львова

До редакції «ВЗ» звернулися жителі Залізничного району Львова, які нарікають на надто високі платіжки за опалення за січень. У банках та на пошті люди відмовилися оплачувати за тепло до того часу, поки «Львівтеплоенерго» не пояснить походження високих цифр. Таких скаржників на високі цифри в платіжках є чимало, це не поодинокі випадки.

Про це пише Четверта студія з посиланням на газету “Високий Замок”.

Так, власник квартири 30 метрів квадратних по вулиці Яворницького отримав півтори тисячі гривень за теплі батареї (власник квартири каже, що в січні у його квартирі не було надто тепло, а вночі взагалі прохолодно), а власниця квартири площею 34 метрів квадратних — 957 грн. При тому, що сусідка поверхом нижче отримала в платіжці за тепло на 80 гривень більшу суму, хоча площі квартири з сусідкою однакові…

Дехто пов’язує високі платіжки з тим, що з початку 2024 року ЛКП «Залізничнетеплоенерго» ліквідували і приєднали до «Львівтеплоенерго».

Як пояснив для «ВЗ» заступник директора ЛКП «Львівтеплоенерго» Ігор Нестерук, ситуація із платіжками за тепло для мешканців Залізничного району (а це 42 тисячі абонентів) дійсно пов’язана з реформуванням двох теплопостачальних організацій.

У зв’язку з ліквідацією «Залізничнетеплоенерго» напередодні 2024 року, контролери зафіксували показники використаного тепла в лічильниках помешкань за останніх десять днів 2023 року, плюс за весь січень 2024 року.

«Тому і вийшла у платіжках за січень така висока ціна, надалі сума в платіжках буде адекватною, бо буде враховано лише місяць опалення, — наголошує Ігор Нестерук. — З тарифом це не пов’язано: для абонентів „Львівтеплоенерго“ — 1468 гривень за Гігакалорію, „Залізничнетеплоенерго“ — 1417 грн. Ми працюємо за тарифами довоєнного періоду, які ухвалені в 2019 році. Зараз витрати на тепло вищі, ніж до війни. Після завершення воєнного стану тарифи на тепло у Львові зростуть».

Водночас заступник директора ЛКП «Львівтеплоенерго» не зміг пояснити логіку нарахувань в деяких будинках: чому квартири меншої площі мають аж півтори тисячі за теплі батареї. Пообіцяв з’ясувати цю цифрову колізію в квитанціях.

Коментарі

Позначки: , ,