У Львові стався прорив магістрального водопроводу

Новини 09 Листопада, 2021 326

Фото Андрій Риштун

Тривають ремонтні роботи

У Львові, під землею, між вулицями Франка та Шота Руставелі, стався прорив магістрального водопроводу. Унаслідок цього потік чистої води почав текти у каналізаційний колектор річки Полтва.

Про це Суспільному розповів львівський дигер Андрій Риштун, пише Четверта студія.

Андрій Риштун досліджує Полтву 13 років. Для цього чоловік спускається під землю — у каналізаційні колектори. Про аварійну ситуацію дигер дізнався у суботу, 6 листопада, коли проводив онлайн-трансляцію.

“Про прорив ми нещодавно довідались. Йдучи під вулицею Шота Руставелі, ми побачили, що прямо зі стелі величезний потік води ллє в Полтву. Попробували – вода холодна і чиста – тобто це водопровідна вода. Скільки часу це триває, сказати напевно неможливо. Проте оскільки такі великі масштаби, то проблема скоріше за все виникла давно, адже колись маленька дірочка ставала дедалі більшою”, — каже львів’янин.

За словами дигера, цей прорив може призвести не лише до збитків, але й до зараження води, якою щодня користуються мешканці міста.

“Це не лише марнування наших грошей. Ця аварія є смертельно небезпечною. Адже інфекція з каналізації може потрапити у водопровід і поширитися по місту. Це станеться коли, наприклад, тимчасово вимкнуть воду”, — додає Андрій Риштун.

Фото Андрій Риштун

Фото Андрій Риштун

Про цей факт львів’янин повідомив працівників Львівводоканалу. Речниця “Львівводоканалу” Уляна Горбата каже, жодної небезпеки від того, що чиста вода потрапляє в каналізацію немає.

“Це ординарна аварія, ординарний витік, які, на жаль, трапляються у місті Львові від 5 до 10 разів у день. Це зумовлено станом мереж, що вони періодично проривають. У нас 2 тисячі кілометрів мереж і ось така в нас ситуація. Там, де проводяться капітальні ремонти вулиць, проводяться капітальні заміни водопроводів, там, де вони старі, на жаль, вони проривають”, — каже Уляна Горбата.

На місці, де стався прорив, сьогодні, 8 листопада, працює аварійна бригада “Львівводоканалу”.

“Займає багато часу сама підготовка до роботи – це визначення, де проходять підземні комунікації, де треба копати вручну, де екскаватором. Прийшли працівники служби “Львівгазу”, телефоністи, електрики, які показують, де є комунікації, де можна копати екскаватором, а де копати вручну”, — каже начальник дільниці водопровідної мережі Галицького району Іван Гуцул.

Аби можна було потрапити під землю та оглянути каналізаційні колектори, по місту є спеціальні входи. Вхід біля місця прориву був заварений. Нещодавно бетонними плитами закрили ще один – на перехресті вулиць під Дубом та Чорновола.

ремонтні роботи

ремонтні роботи

“Закривши вхід біля ТЦ Форум, вони перекрили нам доступ до Полтви. Туди ми водили іноземних журналістів, там досліджували тему євреїв в Полтві і, можливо, будуть нові знахідки. Останні 30-40 років входи не були закриті, коли я починав досліджувати Полтву. Їх почали закривати тоді, коли ми в пресі почали висвітлювати стан колекторів”, — каже дигер Андрій Риштун.

“Ми розуміємо, що це є потенційна небезпека, що окрім Андрія Риштуна, який вже там лазить 10 років і знає, як це робити, є люди, які можуть про це почути вперше: студенти-історики, гості міста, які побачать, що є можливість залізти в Полтву. Про це писали, там кльові фотки, давай ми це зробимо. А відповідальність за нещасний випадок буде виключно на “Львівводоканалі”, — додає речниця “Львівводоканалу”

Коментарі

Позначки: ,