У Львові самокатами пропонують дозволити їздити лише особам, які мають посвідчення водія (ВІДЕО)

Новини 08 Червня, 2021 600

Тарас Подвірний, фото із відкритих джерел

Депутат Львівської облради Тарас Подвірний пропонує у Львові користуватись самокатами лише особам, які мають посвідчення водія.

Як пише Четверта студія, про це Подвірний заявив під час одного із телевізійних шоу, повідомляється на Фейсбук-сторінці “Львівщина за майбутнє”.

“Не потрібно чекати змін у законодавстві – міська влада має всі інструменти, щоб у співпраці з власниками прокатів електросамокатів навести лад та порядок”, – на цьому наголосив голова фракції “За майбутнє” у Львівській обласній раді Тарас Подвірний, коментуючи тему збільшення кількості електросамокатів на вулицях та небезпеку, яку вони становлять для пішоходів”, – йдеться у дописі.

Подвірний “також висловився за видачу електросамокатів лише особам, які мають посвідчення водія, адже електросамокат – це в першу чергу механічний транспортний засіб”.

Нагадаємо, у Львові знищили черговий самокат.

Через самокати у Львові хочуть будувати більше велодоріжок.

Львів’янин Данило Шевчук розповідає, що чимало водіїв електросамокатів нехтують правилами та створюють небезпеку для пішоходів.

“Я можу іти по вулиці, а вони їдуть в мою сторону. Не хочуть ні об’їжджати мене, ні повертати в іншу сторону і мені просто доводиться відходити. Коли немає місця, то часто вони під’їжджають до мене впритул і можуть якось мене зачепити. Некомфортно. Я відчуваю небезпеку. Тому що їхали б вони швидше, було б це вночі, то мене б могли не помітити і просто врізатись”, — каже Данило Шевчук.

Поки правоохоронці можуть тільки рекомендувати як водіям самокатів потрібно їздити вулицями міста. Станом на зараз закон не передбачає юридичної відповідальності щодо водіїв самокатів.

“Дотримуйтесь вже наявних правил дорожнього руху. Звертайте увагу на знаки та світлофори. При русі по проїзній частині їдьте за правилами для велосипедистів. Важливо надягати шолом, налокітники, наколінники. Світловідбиваючі елементи, яскравий одяг. Важливо бути помітним на дорозі”, — каже заступниця начальника відділу зв’язків з громадськістю Нацполіції Віра Проців.

Минулого тижня в Одесі заборонили рух електросамокатів трасою “Здоров’я”, де бігають спортсмени. Також ініціювали створення схеми зонування, на якій будуть позначені місця стоянки електросамокатів, режим експлуатації та допустима швидкість руху в кожній зоні. За словами правозахисника Юрія Танасійчука, кожне місто може врегульовувати рух такого транспорту. У Львові поки таких обмежень немає.

“Треба встановити певні обмеження там на певні дні, години, території, ділянки дороги. Те що є в межах міської компетенції, мається на увазі майно територіальної громади, земля громади. Ось це межа компетенції органу місцевого самоврядування”, — каже правозахисник Юрій Танасійчук.

На думку правозахисника, водіїв електросамокатів потрібно прирівняти до велосипедистів. Так вважає і голова Львівської асоціації велосипедистів.

“Оскільки стало більше транспорту, який рухається по велодоріжках, треба збільшити їхню кількість. Були тільки велосипедисти. Зараз це є ще й електросамокати, гіроскутери, моноколеса і так далі. Стали частіше заважати одне одному. Це додатковий стимул створювати велоінфраструктуру швидшими темпами, ніж це було останні 10 років”, — каже Матвій Шкотняр.

Електросамокатом користується і начальник міського управління транспорту Орест Олеськів. За його словами, самокати розвантажують міські маршрутки та електротранспорт. Але за якими правилами і як мають їздити водії електросамокатів має визначити уряд.

“Позиція міста може базуватись лише на тому, яка буде позиція держави в цих питаннях, тому що це держава врегульовує такі речі. Місто продовжує курс на розвиток велоінфраструктури”, — каже Орест Олеськів.

У Верховній Раді в першому читанні вже розглянули законопроєкт, який має врегулювати правила для водіїв електросамокатів.

“Насправді вони вже є учасниками руху, а в правовому полі їх немає. Відповідно, щоб було розуміння і в велосипедистів, і в людей, де саме вони би мали пересуватися і для того, щоб врегулювати це питання був поданий законопроект”, — каже депутатка Верховної Ради України Наталія Піпа.

Якщо закон приймуть, то за порушення правил руху водіїв самокатів зможуть штрафувати на суму від 150 гривень. Нардепи можуть ухвалити цей закон до кінця липня цього року.

Водночас у Львові люди на самокаті мало не потрапили під автомобіль.

Також через самокат у Львові постраждала людина.

Коментарі

Позначки: , , ,