У Львові розцвіла унікальна їстівна магнолія (ФОТО)

Новини 10 Червня, 2020 7 628

Фото: ФБ/Ботанічний сад ЛНУ ім. І.Франка

Варені молоді листки і бутони вживають в їжу як овочі, а висушені та подрібнені «зрілі» листки додають до страв як ароматну приправу

У Ботанічному саду Львівського Національного університету ім. І.Франка роцвіла магнолія оберненояйцеподібна. На батьківщині, в Японії, магнолія оберненояйцеподібна, окрім декоративного садівництва, має і більш практичне використання. З її легкої та міцної деревини виготовляють музичні інструменти і посуд, кора використовується в медицині, варені молоді листки і бутони вживають в їжу як овочі, а висушені та подрібнені «зрілі» листки додають до страв як ароматну приправу.

Як пише “Четверта студія”, про це повідомляється на сторінці “Ботанічний сад ЛНУ ім. І.Франка” у ФБ.

Як зазначається, рослина має назву магнолія оберненояйцеподібна. Так, саме магнолія! Однак, на відміну від своїх «родичів», рослини цього виду цвітуть значно пізніше, – в другій половині травня–на початку червня, уже після розпускання великих оберненояйцеподібних листків. Завдяки своїм білуватим квіткам, рослина відома також під назвою магнолія білоцвіта.

У природі магнолія оберненояйцеподібна трапляється лише в Японії та на Курильських островах, де спорадично росте в складі широколистяних мішаних лісів. А тому, цей вид занесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи і потребує охорони у природних оселищах. Втім, останнім часом великої популярності набуває вирощування рослини за умов культивування. І не дарма, оскільки вона є декоративною впродовж усього періоду вегетації: завдяки стрункій кроні і ефектним молодим листкам – навесні, яскравому і духмяному цвітінню – на початку літа, та великим листкам, що з часом змінюють забарвлення від зеленого до коричневого, – влітку і восени.

На батьківщині, в Японії, магнолія оберненояйцеподібна, окрім декоративного садівництва, має і більш практичне використання. З її легкої та міцної деревини виготовляють музичні інструменти і посуд, кора використовується в медицині, варені молоді листки і бутони вживають в їжу як овочі, а висушені та подрібнені «зрілі» листки додають до страв як ароматну приправу.

 

Довідково. Магнолія оберненояйцеподібна (Magnolia obovata). Це листопадне дерево з сірою, гладкою корою, що сягає 15 м. Листя у цієї магнолії зібране по 8-10 штук на кінцях пагонів, а прекрасні квіти діаметром до 16 см кремово-білого забарвлення вирізняються пряним ароматом. Плоди яскраво-червоного кольору сягають у довжину 20 см.
Походить із Японії й острова Кунашир, що на Курилах. Це листопадне дерево з сірою, гладкою корою, що сягає 15 м. Листя у цієї магнолії зібране по 8-10 штук на кінцях пагонів, а прекрасні квіти діаметром до 16 см кремово-білого забарвлення вирізняються пряним ароматом. Плоди яскраво-червоного кольору сягають у довжину 20 см. Це дерево декоративне в будь-яку пору року, воно добре зносить затінення й морози, однак вимогливе до рівня вологості ґрунту та повітря. У культурі вид із 1865 року.

Коментарі

Позначки: , , , , , ,