У Львові роми обікрали магазин в ТРЦ King Cross Leopolis (ФОТО)

Новини 27 Жовтня, 2020 7 697

Фото: ФБ/Людоньки, порадьте!

Просять опізнати і затримати злодійок

У Львові цигани викрали гроші із сейфу.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляється у соцмережах.

«24.10 в ТРЦ King Cross Leopolis, що у Львові сталася біда. Цигани вкрали гроші з сейфу в одному з магазинів. Якщо хтось має якусь інформацію про місце знаходження людей з фото, або десь бачив – відізвіться, будь ласка, це дуже важливо! Ці ж особи пограбували магазин «МоднаЯ», що знаходиться у центрі Львова. Хто має змогу – поширте цей допис. Все ще вірю, що їм все вернеться бумерангом, і вони наїдяться тими грошима! Пам’ятайте, що цигани – то цигани, а не люди!! Будьте обачні», – зазначається у дописі Ira Frej на сторінці спільноти «Людоньки, порадьте» у ФБ, де також оприлюднено світлини  ймовірних злодійок ромської національності.

Довідково. Цигани (в офіційних документах також вживається назва роми) – група народів індійського походження, що проживає у багатьох країнах світу.

Циганська мова належить до індійської групи індоєвропейських мов. Однак слід зазначити, що багато представників циганської національної меншини говорять не лише циганською, а й послуговуються місцевими мовами або ж їх діалектами.

Українська історична назва народу «цигани» походить від середньогрецького ἀτσίγγανοι (atsinganoi, лат. adsincani) або ἀθίγγανοι (athinganoi[en]) — назви однієї з візантійських єретичних сект (буквально «недоторкані»), з якою з часом почали його ототожнювати. У письмових візантійських джерелах як етнонім він вперше згадується у ХІІІ столітті. Саме від цього кореня пішла ціла група схожих екзоетнонімів у слов’янських та германських мовах: білоруський цыгане, болгарський цигани, боснійський cigani, словацький cigáni, хорватський cigani, чеський cikáni, македонський цигани, пол. cyganie, рос. цыгане, сербський цигани, словенський cigáni, нідерландський zigeuners.

Самоназва «рома» походить від грец. ρωμαίοι, «ромеі» — «ромеї», «піддані Римської (Візантійської) імперії». Саме біженцями з Візантії, землі якої в цей час захоплювали турки, були (і представлялися) перші цигани, що з’явилися у Західній Європі у XV сторіччі.

Схожу етимологію мають й інші назви циганів/ромів, що походять від етнохороніму «єгиптяни» (англ. gypsies від англ. egyptians, ісп. gitanos від ісп. egiptanos, фр. gitans, угор. fáraók népe — дослівно «фараонове плем’я»), — адже частина циган називала себе християнськими біженцями з Єгипту або «малого Єгипту», під яким за деякими версіями розумівся Пелопоннес.

 

 

Коментарі

Позначки: , , , , ,