У Львові реставрують кам’яницю Шембека (ВІДЕО)

Новини 23 Червня, 2021 471

У Львові реставрують кам’яницю Шембека

У Львові на площі Ринок почали реставрувати будинок №7. Це кам’яниця Шембека, її основа була закладена у XVI столітті, але пізніше приміщення перебудовували.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Будинок є пам’яткою архітектури національного значення. Востаннє кам’яницю, за даними міського управління охорони історичного середовища, реставрували у XIX столітті.

Шембеківська кам’яниця розташована зі східного боку площі Ринок. Це чотириповерхова будівля із балконом. Пам’ятка, кажуть реставратори, є складною для відновлення через стан каменю, з якого вона збудована.

“Якщо провести рукою, то можна побачити як він сиплеться. От камінь був забетонований, він всередині псувався. І щоб зберегти його – потрібно зняти той шар бетону”, – розповідає скульптор-реставратор Мар’ян Король.

Ремонтувати кам’яницю планують у декілька етапів: спершу зчистять усе непотрібне, а далі аналізуватимуть, як проводити реставраційні роботи.

“Дуже багато робіт, ще після радянської влади було, такі, де застосовувались цементні розчини, що, власне, і зруйнувало найбільше фасад. Варіанти залежать від того, чи воно буде у вигляді XVI століття чи у вигляді XIX століття”, – пояснює керівник фірми-підрядника Руслан Кужик.

Розпочати реставрацію мали ще минулого року. Тендер підрядник виграв до початку карантину. Та гроші на ремонт кам’яниці виділили із міського бюджету розвитку цього року.

“Коли ми робили проект і не було ще риштування, то мали надію, що фасад є в кращому стані, але ні. Маємо на першому поверсі камінь – він зараз розчищається, він буде збережений. Маємо гарну скульптуру Матері Божої в ніші. Вона кам’яна і дуже добре збережена. Вона покрита тільки таким верхнім шаром патини. І, можливо, під низом збереглася навіть якась поліхромія”, – каже керівниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Загалом коштуватиме відновлення пам’ятки майже 1 мільйон гривень. Закінчити роботи очікують до кінця року.

Коментарі

Позначки: ,