У Львові прооперували немовля з рідкісною вадою (ФОТО)

Новини 17 Листопада, 2020 610

Фото: ФБ/ОХМАДИТ

Хірурги виконали складну операцію місячній дівчинці зі Стрия

У Львівській дитячій обласній лікарні «Охматдит» торакальні хірурги виконали складну операцію місячній дівчинці зі Стрия, в якої була вроджена діафрагмальна грижа. Вони забрали шлунок, селезінку і кишківник з грудної клітки та помістили у черевну порожнину.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Львівського Охматдиту.

Лікарі зазначають, що такі діти потребують особливої команди фахівців, бо стають пацієнтами Охматдиту ще до народження. Вроджена діафрагмальна грижа (або ще кила) – це така важка вада, про яку вперше мама чує ще під час планових УЗД під час вагітності.

“У нашої дівчинки тонкий кишківник і частина товстої кишки, шлунок і селезінка опинилися у грудній клітці, а ліва легеня не мала як розвиватися, вона була недорозвинена. Всі ці органи з черевної порожнини тиснули на цю маленьку легеню, сердечко і здорову легеню, і не давали їм повноцінно працювати. Тут ніякий орган не був на своєму місці! Порушилися відразу і газообмін, і обмін речовин, і гемодинаміка”, – пояснив торакальний хірург, який лікував місячну дитину, Олег Ленів.

Вроджена діафрагмальна грижа – це анатомічний дефект діафрагми, який зустрічається у 1-4 дітей на 10000 новонароджених, органи черевної порожнини переміщуються в грудну, блокуючи розвиток легень. Проблема комплексна, адже у малечі страждають відразу всі органи грудної клітки та черевної порожнини.

Як повідомили в лікарні, порятунок дівчинки відбувався в три кроки. По-перше, лікарі налагодили дихальну функцію. Дитину перевели на спеціальний високочастотний апарат ШВЛ. Він необхідний, щоб не порушувалася робота інших органів. По-друге, власне, відбулася сама операція: була відкрита хірургія, але не через усю грудну клітку і черевну порожнину. Хірурги зробили доступ через маленький розріз у 3 см. Третій крок – це виходжування дитини у відділенні реанімації новонароджених.

Наразі дівчинка вдома. Вона поки що на спеціальному харчуванні, але в неї є всі шанси на повноцінне життя, запевнили лікарі.

За їх словами, від весни це вже 5 дитина з такою вадою у Львівській обласній дитячій лікарні «Охматдит».

Забрали шлунок, селезінку і кишківник з грудної клітки і пришили назад у черевну порожнину.
Це якщо простою мовою…

Опубликовано Львівська Обласна Дитяча Клінічна Лікарня Охматдит Понедельник, 16 ноября 2020 г.

Коментарі

Позначки: , , , , , ,