У Львові презентували книжку франкознавця Богдана Тихолоза «Франко як текст: Досліди і досвіди»

Новини 09 Квітня, 2023 92

У Львові презентували книжку франкознавця Богдана Тихолоза «Франко як текст: Досліди і досвіди»

У головному читальному залі Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка відбулася презентація нової книги Богдана Тихолоза «Франко як текст: Досліди і досвіди».

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОР.

«Книжка відомого франкознавця, директора Дому Франка Богдана Тихолоза ‒ це проміжний підсумок його багаторічних студій над різними проблемами життя і творчості Івана Франка. Понад сотня різножанрових текстів (статей, рецензій, оглядів, полемічних виступів, інтервʼю тощо), написаних та опублікованих за останні 25 років (1996–2021), об’єднані не тільки оригінальною авторською концепцією, а й свідомою настановою на системну розбудову інтегрального франкознавства: мультидисциплінарного, багатожанрового, поліметодологічного, а воднораз заснованого на надійному джерельному й фактологічному фундаменті», ‒ зазначають в інституті Франкознавства ЛНУ ім. Івана Франка.

Сам автор книги, Богдан Тихолоз, перш за все підкреслив, що Наукова бібліотека Університету є для нього особливим місцем.

Дослідник розповів колегам і друзям також про своє знайомство з Франком, а згодом – велике захоплення його творчістю і його постаттю.

«Це видання для мене важливе, бо воно є свідченням моєї тривалої розмови з Франком. Я починав цю розмову із Франкових казок, потім були інші твори зі шкільної програми, а потім раптом я відкрив для себе Франка-філософа і він мене вразив. Вразив тим, як про такі складні і важливі поняття – поступ, історія, національна ідея, людяність, цивілізація, культура – можна мислити так ясно, прозоро і чесно. Франко мав багато обдарувань і здібностей, але одне з тих, які особисто мене чи не найбільше вражає, це талант просто і чесно говорити про складні речі, навіть про ті, про які говорити незручно. Франко – це приклад інтелектуальної чесності», – зазначив Богдан Тихолоз.

Видання, адресоване не лише літературознавцям-філологам, а й гуманітаріям суміжних галузей та широкому колу зацікавлених читачів, узагальнює індивідуальний дослідницький досвід «стереометричного» фахового читання різножанрових творів письменника, мислителя, публіциста, його «зовнішньої» та «внутрішньої» біографії, контекстів та інтертекстів його драматичної життєтворчості.

Коментарі

Позначки: