У Львові представили програму проекту грошової підтримки для дослідників ЗУНР (ВІДЕО)

Новини 04 Вересня, 2018 106

Сьогодні, 4 вересня, у львівській мерії відбулась прес-конференція з нагоди презентації “Програми підтримки дослідників ЗУНР”. Програму запускають саме зараз невипадково: місто готується до відзначення 100-річчя ЗУНР.

“Цьогоріч ми відзначаємо 100-ліття ЗУНР. Дуже важливо, щоб цей рік дав поштовх для дослідження цієї тематики. Є певна частина людей, які працюють над цією темою в університетах чи науково-дослідних інститутах. Але необхідно, щоб був також запит міста і місто показувало, що нам потрібні такі дослідження. Вони мають ставати публічними і ми повинні виносити з цього певні уроки, брати приклад і просто знати свою історію”, – сказав під час прес-конференції заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

“Місто прагне вшанувати роботу істориків та дослідників цієї тематики, виплативши їм грошові премії на подальші дослідження. Загалом з міського бюджету на реалізацію програми виділять 250 тисяч гривень – по 25 тисяч гривень кожному з десяти переможців”, – прокоментувала програму директор департаменту розвитку ЛМР Наталія Бунда.

Додамо, що перших переможців планують обрати вже до 1 листопада поточного року.

Довідково: Західнукраїнська Народна Республіка (ЗУНР) – важливий етап української державницької традиції ХХ століття. Ще з початку 1920-их років громадськість Галичини традиційно відзначає це свято щороку 1 листопада як День Листопадового Чину. В історичній пам`яті українського народу ЗУНР займає особливе місце, адже державотворення ЗУНР було органічною частиною української революції 1917-1921 років, кульмінаційним моментом якої стало проголошення Злуки УНР і ЗУНР у єдину українську соборну державу 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.

 

 

 

Коментарі

Позначки: ,