У Львові правоохоронців закликали провести зустріч з громадськими активістами

Новини 03 Вересня, 2022 118

Депутат Львівської міської ради, заступник Народної Самооборони Львівщини Юрій Мартинюк на тлі останніх подій закликає керівництво правоохоронних органів провести зустріч з громадськими активістами Львова, аби проговорити процедуру, правила та практичні моменти діяльності, пов`язаної з волонтерством!

Про це пише Четверта студія з посиланням на інформаційний портал депутатів ЛМР.

Тривожні повідомлення з фронту переплітаються з закликами очільників прифронтових регіонів до волонтерів не втрачати темп, бо військовим дуже потрібна наша допомога. Але водночас місцева преса рясніє заголовками про порушення чергових кримінальних проваджень та проведення обшуків у людей, яких знаєш не один день, або ж не будучи знайомим з ними особисто, точно можеш сказати, що їхній авторитет підтверджено десятками добрих ініціатив та беззаперечною відданістю у справі допомоги війську та державі.

Не так давно інтернет сайти рясніли заголовками про «спецоперацію» де фігурантом був Роман Матис. Хоча цю справу багато хто намагався списати на політичні розбірки, реально Роману намагаються інкримінувати кримінальну статтю за його волонтерську діяльність.

Нещодавно мій колега поділився посиланням на статтю, де розписане “гучне розкриття” про нібито шахрайські дії львівського художника та волонтера Олеся Дзиндри.

Олег Яницький написав про обшук на його підприємстві, і це знову ж таки пов‘язано з волонтерською темою.

Когось з цих людей я знаю особисто, з кимось я взагалі не знайомий, однак, вже 8 років я дотичний до волонтерських ініціатив, які допомогають ЗСУ, тож тема “зловживань”, які нібито “викриваються” нашими правоохоронними органами є небайдужою мені не лише як учаснику цих ініціатив, а й як юристу.

Насправді кожен з нас, хто займається допомогою армії (перевозить гуманітарну допомогу, військову амуніцію, купує та доставляє на фронт автомобілі, дрони, оптику та/або інші речі, що потрібні нашим військовим), при такій роботі силовиків та судячи з їхніх дій – є підозрюваним у незаконних діях. При такій логіці, кожна особа, що допомагає військовослужбовцям чи хоча б дотична до цієї допомоги – потенційний злочинець.

Звісно, є велика проблема, що в даній сфері також не бракує шахраїв або тих, хто намагається нажитись на війні. Однак інформаційні повідомлення про “гучні справи з викриття та затримання” стосуються як правило тих, хто точно робить надзвичайно багато для допомоги ЗСУ не лише сьогодні, а впродовж останніх 8 років, в той час як реальні злочинці разом з їхніми покровителями та незаконними оборудками, чомусь залишаються далі без реагування з боку правоохоронців. Впевнений, що всі волонтерські рухи та ініціативи, а також просто поодинокі люди, які щиро допомагають армії, готові працювати в цьому напрямку і надалі, але мало хто з них готовий до того, щоб ходити на допити і давати свідчення по кримінальних провадженнях. Також складається вражання, що такі справи порушуються заради чергової статистики і не мають реальних шансів закінчитись судовими вироками, а тим більше не мають для цього жодних логічних обґрунтувань.

Не хочу давати оцінку правомірності та фаховості діям даних працівників правоохоронних структур, однак такі кримінальні справи: точно матимуть величезну негативну сторону, а саме такими діями в людей забирають бажання допомагати війську.

Нещодавно призначили нового керівника СБУ у Львівській області, а тому, напевно, варто би було цій та іншим структурам (СБУ, ДБР, прокуратурі, підрозділам МВС) організувати зустріч з волонтерськими середовищами, які реально, а не лише на папері допомагають хлопцям на передовій, та проговорити процедуру, правила та практичні моменти діяльності пов`язаної з волонтерством. В 2014-16 роках такі наради були регулярними і ми дійсно допомагали одне одному: громадськість правоохоронцям, а правоохоронці добрим волонтерським ініціативам.

Коментарі

Позначки: , ,