У Львові пластиковими вікнами спотворили історичну будівлю монастиря (ФОТО)

Новини 07 Травня, 2020 1 900

Фото: mapio.net

У Львові в історичній будівлі монастиря дерев’яні вікна замінили на пластикові, при цьому не враховано історичний поділ вікна, що спотворює сакральну споруду кінця 19 століття.

Як пише «Четверта студія», про це йдеться у зверненні на «Гарячу лінію міста Львова» у ФБ.

«У колишньму монастирі Кармеліток босих (розташованого за адресою: м. Львів, вул. Генерала Чупринки, 70) замінено дерев’яні вікна на пластикові, при цьому не враховано історичний поділ вікна, що спотворює сакральну споруду кінця 19 століття. Прошу вжити заходи щодо відновлення даних вікон із дерев’яною столяркою», – зазначається у зверненні на «Гарячу лінію міста Львова» Liubomyr Kr, який оприлюднив світлини з місця події.

 

Довідково. Весь монастирський комплекс, включно з нашим самим храмом було споруджено в 1893—1895 роках архітектором Іваном Левинським за проектом Франца Штатца для Кармеліток босих. Іваном Левинським проект неоготичного костелу було доопрацьовано (пристосовано до умов ділянки). 1895 року Юліан Захаревич виконав проект головного і двох бічних вівтарів у неоготичному стилі. Скульптори Антон Попель і Тадеуш Сокульський реалізували його протягом 1895—1898 років.

1939 року радянська влада розмістила тут НКВС. За німецької окупації в будівлі розміщувалось Гестапо. 1943 року на терені монастирського саду та цвинтаря нацисти розстрілювали італійських військовополонених.

Від закінчення війни, й до 1952 року, у будівлях монастиря розміщувався охоронний полк НКВС-МВС. Згодом охоронний полк було перебазовано на південні околиці Львова, а колишній монастирський комплекс надійшов у розпорядження міської АТС. У 1960-тих роках під час ремонтно-будівельних робіт тут знаходили рештки репресованих. Будівлю храму львівська дирекція «Укртелекому» використовувала як операційну залу для розрахунків та обслуговування клієнтів.

Починаючи з 1996 року громада церкви Святого Климентія боролася за повернення храму і використання його для богослужінь. Рішенням від 29 вересня 2011 року депутати Львівської міської ради передали храм із комунальної власності у власність громади.

Коментарі

Позначки: , , , ,