У Львові після конфлікту з вчителькою школярка потрапила на операційний стіл

Новини 24 Квітня, 2021 323

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Лікарі ОХМАТДИТу успішно прооперували 12-річну дівчинку, яка потрапила до лікарні після скандалу з вчителькою.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє Львівська Обласна Дитяча Клінічна Лікарня Охматдит у ФБ.

«Як один скандал на уроці і рутинний огляд у лікаря можуть врятувати життя? Наша дівчинка у свої 12 років потрапила у конфлікт із вчителькою під час уроку. Дитина відстоювала свою позицію і раптом у неї сильно розболілася голова і піднявся тиск. На тонометрі – 170\90 мм.рт.ст.!

Команда ОХМАТДИТу діагностувала вроджену ваду серця – коарктацію аорти. Це таке звуження аорти, найчастіше буває на висоті перешийка, тобто нижче відходження лівої підключичної артерії, напроти місця прикріплення артеріальної зв’язки. Вада підступна, адже може проявлятися всього лише відсутністю пульсації на стегновій артерії і підвищеним тиском. А хто визначає пульсацію на стегновій артерії у дітей? На жаль, не всі лікарі це роблять.

У нашої пацієнтки все так і було – пульсація на стегнових артеріях не визначалася взагалі. Уперше в нашій практиці діагноз не змогли остаточно підтвердити за допомогою ЕХО- кардіографії, яка є золотим стандартом діагностики – не було усіх типових ознак цієї вади. Але ми не здалися і шукали інші способи впіймати поганця за хвіст! Достатньо ознак цієї недуги ми знайшли на КТ.

Уже на 5 день нашу дівчинку успішно прооперували. У неї зберігається підвищений тиск, тому вона залишається під контролем лікаря, але все найстрашніше уже позаду.

“На замітку для педіатрам і сімейним лікарям! Під час огляду дитини вкрай важливо визначати пульсацію на стегнових артеріях, а також згідно останніх рекомендацій AAP 2017 р – завжди вимірювати тиск у дітей старше 3 років під час кожного візиту до лікаря. Завжди кажу це своїм студентам”, – каже лікарка дівчинки Андріана Мальська.

Не знаємо, чим закінчився той конфлікт з вчителькою, але батькам ми рекомендували обмежити стреси для доньки», – зазначається у повідомленні.

Як один скандал на уроці і рутинний огляд у лікаря можуть врятувати життя?
Наша дівчинка у свої 12 років потрапила у…

Опубликовано Львівська Обласна Дитяча Клінічна Лікарня Охматдит Пятница, 23 апреля 2021 г.

 

Коментарі

Позначки: , , ,