У Львові під час ожеледиці вулиці поливатимуть кавовою гущею

Новини 27 Січня, 2021 1 151

В рамках пілотного проекту, у парку «700-річчя Львова» вперше планують використати кавову гущу для боротьби із ожеледицею.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на прес-службу Львівської міської ради, таку ініціативу запропонувала радниця міського голови Львова Ірина Оршак.

Вона зазначає, що кавова гуща після використання має абразивні властивості, не лише не шкодить зеленим насадженням, а й може бути їм корисною та не потребує збору після використання.

«Ми у пошуках екологічних альтернатив для боротьби з ожеледицею, адже є багато зауважень від містян, що піскосуміш потім залишається на весняний та літній періоди і з нею складно поборотись, а соляні розчини, мабуть, через свою активність не зовсім підходять для власників домашніх улюбленців, в них застереження стосовно її використання. Тому виникла ідея спробувати боротись із ожеледицею кавовою гущею.

Ми дізнались, що у Великій Британії пробували кавовою гущею боротись із ожеледицею, але це не є практикою масового характеру. Точково деякі міста пробують боротись у себе з ожеледицею таким чином. Тому ми зібрали робочу групу, обговорили альтернативи: хто ж у нас може це впроваджувати і як це зробити. Перш за все скажу, що кавова гуща також має абразивні властивості, можливо, не такі хороші як пісок, але вони є за рахунок мелення зерна. А після пресу та використання кавова гуща фактично є майже сухою.

Ми хочемо цього тижня зустрітись із мережею кав’ярень, яка погодиться нам надавати такий ресурс безкоштовно. Плануємо подивитись, яка ж та кавова гуща після апарату. Стверджують, що вона суха, але ми маємо це перевірити.

Крім того, під дією сонця, кавова гуща, за рахунок того, що вона чорного кольору, поглинає в себе тепло, не відбиваючи, а поглинаючи промені. За рахунок цього вона також бореться з ожеледицею.

Вирішили зробити цей пілотний проект у Львові саме на території парків з кількох причин. Перш за все, кавова гуща на вулицях міста, мабуть, не дуже естетично буде виглядати, як щось чорного кольору посипане по снігу. До того ж, кавова гуща, як і пісок та інші розсипчасті речовини, буде чіплятись на взуття і розноситись. До парку ж людина зазвичай йде гуляти, тому там немає установ, куди вона може це занести і забруднити щось.

Крім того, це добре робити у парках, тому що кавова гуща має сприятливий і гарний вплив на рослинність. Тобто вона не те що не шкодить, а навпаки — підживлює. Вона допомагає рослинам краще рости, покращує структуру ґрунту, має властивості відлякувати деяких шкідників. Власне тому, ми вирішили спробувати її експериментально у парку. Ми подивимось, наскільки ефективно вона боротиметься з ожеледицею, але у будь-якому випадку, вона точно не нашкодить, а навпаки — допоможе.

Пізніше двірники просто зметуть кавову гущу, коли розтопиться сніг, туди, де у парку є зелена рослинність. Тобто гущу не потрібно прибирати, вивозити чи утилізовувати. Її просто треба буде змести на травичку, кущі чи під дерева і вона матиме корисні властивості для рослин”, — розповіла Ірина Оршак.

Відтак, реалізувати такий пілотний проект планують спершу у парку «700-річчя Львова».

«Ми спробуємо у якості пілотного проекту посипати в парку „700-річчя Львова“ доріжку до церкви св. Йосафата. Коли ми спробуємо це один раз і побачимо, що з того є ефективність, будемо вирішувати далі. Адже постає питання зберігання цього ресурсу, можливо, його треба досушувати, аби він якісно зберігався, а можливо — збирати у період ожеледиці та домовлятись точково, щоб не зберігати цілий рік», — додала радниця міського голови.

Коментарі

Позначки: , ,