У Львові оцифрували чотири церкви-пам’ятки

Новини 21 Листопада, 2022 95

У Львові оцифрували чотири церкви-пам'ятки

У Львові оцифрували Преображенську церкву, храм Іоана Золотоустого, дерев’яну церкву Пресвятої Трійці, що на Сихові, та об’єкти Вірменського ансамблю. Церкви є пам’ятками архітектури.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради, пише Четверта студія.

Зокрема, створили 3D-моделі церкви, дзвіниці, огорожі та колони св. Христофора, що належать до Вірменського ансамблю. Гроші на оцифрування виділив швейцарський фонд ALIPH.

“3D-сканування — дуже потрібна річ. Його треба мати на випадок збройного конфлікту й руйнування. Адже це документація, за якою потім можна відтворити пам’ятку. Це також добрий інструмент для реставраційних робіт. Ми можемо базуватися на ньому при виготовленні проектно-кошторисної документації”, — розповіла начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Під час другого етапу співпраці з ALIPH у Львові планують оцифрувати ще 10 об’єктів культурної спадщини. Серед них — Костел кармелітів босих, вілла Юзефи Франц, палаци Сосновського і Сєменських-Левицьких та ін.

Раніше у Львові 3D-моделі створили для Домініканського та Бернардинського костелів, каплиць Боїмів та Сикстів тощо. Також фонд ALIPH допоміг Львову з реставрацією цінних вітражів.

ALIPH — Міжнародний альянс захисту культурної спадщин в зоні конфліктів, що базується в Швейцарії та функціонує на засадах державно-приватного партнерства.

Коментарі

Позначки: