У Львові обіцяють змінити підходи до розробки детальних планів територій

Новини 15 Лютого, 2023 82

Чи готове місто Львів змінювати підходи до розробки детальних планів і, загалом, містобудування.

Це питання піднімали сьогодні депутати на комісії архітектури, містобудування та розвитку територій. Члени комісії розглянули низку детальних планів і обговорили у зв’язку з цим певні аспекти.

Про це пише Четверта студія з посиланням на партію ВАРТА.

Зокрема, те, що в переважній більшості випадків муніципалітет є замовником детальних планів на звернення фізичних чи юридичних осіб, які де-факто є ініціаторами і сплачують за розробку цієї документації.

Заступник голови комісії Юрій Мартинюк зауважив, що місто частково усувається від цих процесів, хоча де-юре є замовником і має встановлювати технічні завдання на розробку таких детальних планів. І саме місто має створити цілісну концепцію розвитку містобудування у Львівській територіальній громаді.

«Тим часом, маємо ситуацію, коли підприємці, які оплачують розробку детальних планів, подекуди самі формують технічні завдання, коригують бачення розробників, щоб отримати максимально комфортну для себе містобудівну документацію.
Це цілком зрозуміло з точки зору заявників, але не зрозуміло, чому місто ігнорує цю ситуацію. Відтак вона має бути змінена. Саме виконавчі органи мають відповідати за якість розроблених детальних планів територій і за ті потреби, які у них закладені. Якщо детальний план є досить суперечливим з точки зору мешканців, підприємців, громади, то особи, відповідальної за цей процес, інколи годі й знайти. І тоді відповідальним роблять підприємця, який за це ще й заплатив гроші. Тож не можна перекладати такі речі на заявника, адже замовником є все одно місто».

Водночас, наголошує Юрій Мартинюк, ми маємо відповісти собі на питання, чи готові змінювати підходи до розробки детальних планів і, взагалі, містобудування?

«Ми розуміємо, що у нас може бути найближчим часом підписаний закон №5556 і об’єктивно місту будуть необхідні всі інструменти, передбачені в законодавстві. А це, в першу чергу, якісно сформований містобудівний кадастр, адже там об’єднується велика кількість питань: земельних, архітектурних, а також цифровізації документації.
Навіть, якщо Президент ветує цей закон, все одно це є необхідні речі – уніфікувати документацію в єдиний цифровий ресурс і мати розуміння, як буде рухатись містобудування у місті Львові.
Відтак вважаю доречним провести з цього питання круглий стіл, нараду, щоб і депутатський корпус, і виконавча вертикаль влади узгодили всі питання», – Юрій Мартинюк.

Коментарі

Позначки: