У Львові напрацюють план дій для протидії негоді

Новини 04 Листопада, 2021 178
У Львові затопило вулицю Сахарова. Фото: Четверта студія

У Львові затопило вулицю Сахарова. Фото: Четверта студія

Сьогодні, 4 листопада, на засіданні сесії Львівської міської ради розглянули та підтримали петицію «Львову потрібен план дій для протидії негоді».

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

«Все частіше Львів потерпає від негоди: аномальні температури, руйнівні підтоплення, несподівані буревії, рекордні заметілі несуть не тільки колосальні збитки для міської економіки, але й безпосередню загрозу для здоров’я та життя мешканців.

Причиною подібних негод є зміна клімату. І за прогнозами вчених у наступні роки її вплив на наше повсякдення буде тільки посилюватися через переважання штучних поверхонь, відсутність достатньої кількості водойм, непристосованість інфраструктури міста до погодних викликів та непріоритетність проблеми для органів місцевого самоврядування.

Протидія стихійним явищам на локальному рівні потребує якісного міського менеджменту та системного реагування у секторах містобудування, мобільності, енергетики, управління зеленими насадженнями, охорони здоров’я, освіти тощо.

Саме тому ми закликаємо міську раду перейти до розробки та впровадження конкретних кроків, що вже найближчим часом безпосередньо впливатимуть на комфорт і безпеку львів’ян, а саме:

1) провести дослідження вразливості Львівської МТГ до наслідків кліматичної зміни: це дозволить зрозуміти перелік найбільших ризиків та питань, що потребуватимуть першочергового реагування;

2) розробити та затвердити План адаптації до наслідків кліматичної зміни зі встановленням конкретних цілей адаптації: так буде створено набір конкретних дій та інструментів пристосування громади до наслідків зміни клімату (збільшення озеленення для охолодження та затінення територій, створення біодренажних та вдосконалення каналізаційної системи задля раціонального використання дощової води тощо);

3) створити відповідальну за кліматичну політику інституцію, наприклад, Кліматичний офіс. Це дозволить вчасно та системно збирати дані, напрацьовувати рекомендації щодо покращення діяльності структур міста у контексті адаптації, залучати грантові кошти на реалізацію конкретних дій, здійснювати інформаційно-просвітницьку діяльність та контроль за дотриманням впровадження Плану адаптації тощо.

Запропонований порядок дій – загальноприйнята світова практика реагування на проблему. Це нова дійсність, з якою рахуються не тільки передові міста на зразок Берліну, Відня, Барселони, але й майже кожна громада сусідньої нам Польщі. Настав час зробити кліматичне питання пріоритетним і для Львова!», – наголосив Микола Рябика, автор петиції.

Відтак надалі департамент житлового господарства та інфраструктури і управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування у 30-ти денний термін має розробити дорожню карту реалізації електронної петиції за участю автора.

За відповідну ухвалу проголосувало 43 депутати.

Коментарі

Позначки: , ,