У Львові на Сахарова відкрили мозаїку (ВІДЕО)

Новини 31 Травня, 2021 761

У Львові відкрили мозаїку, яка понад 10 років була прихована під металевими листами

У Львові відкрили мозаїку, яка була прихована під металевими листами тринадцять років. Її назва “Імпульс і контроль” відображала діяльність підприємства “Львівприлад”, яке виготовляло імпульсну та контрольну апаратуру.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Мозаїку “Імпульс і контроль” закрили за рішенням тодішнього орендаря приміщення у 2009 році. Відтоді роботи не бачив і її автор Роман Патик.

“Уявіть собі, що ви рідну дитину не бачили 13 років. В мене шалені емоції. Може я так емоційно їх не показую, але в мене на обличчі повинно все грати, скакати”, — каже автор мозаїки Роман Патик.

Про те, що під металевими листами знаходиться витвір мистецтва, дехто з містян навіть не здогадувався.

“Я побачила буквально кілька днів тому, що її відкрили, але до того не знала. Тут просто була бляха і назва магазину”, — каже львів’янка Галина Козак.

У 2019 році Львівська міська рада зробила окремий реєстр, в якому облікували усі мозаїки Львова. Тоді й виявилось, що деякі з них є закриті або пошкоджені.

“Ми почали спілкування як з власником приміщення, так і з орендарем. Активні перемовини тривали близько року і все ж вдалося знайти необхідні аргументи. Ми дуже вдячні за позицію власника цього приміщення, що при зміні орендарів він все-таки вирішив зняти вагонку. І сьогодні ми всі маємо змогу споглядати мозаїку”, — каже перший заступник міського голови Андрій Москаленко.

Реєстр мозаїк створили на базі кандидатської дисертації Наталії Піддубної. Жінка каже, що мозаїка виконана на високому художньому та технологічному рівні.

“В сучасних умовах твори такого рівня, таких масштабів майже не виконують, а якщо і виконують, то десь у сакральних просторах, зокрема у нас у Львові. Тому цей твір є дуже цінний. І дуже прикро, але і радісно водночас зараз, що його відкрили”, — каже науковиця.

Побачити мозаїку можна на фасаді будівлі за адресою вулиця Академіка Сахарова, 45.

Коментарі

Позначки: