У Львові на Новий рік у трамваях тепло не буде

Новини 21 Жовтня, 2022 216

Підготовка до опалювального сезону і прогнозованої складної зими у Львові вийшла на новий рівень… маразму. Ідею мера Львова із встановленням буржуйок у кожній львівській багатоповерхівці підтримали в комунальному підприємстві «Львівелектротранс». Так, не дивуйся. Не можуть навести лад із трамваями та тролейбусами у Львові, то хоча б встановлять там буржуйки. Пофіг, що світла не буде й трамваї не курсуватимуть, зате в них буде тепло!, – пише Четверта студія з посиланням на газету “Ратуша”.

Як стало відомо із компанії «Prozorro», ЛКП «Львівелектротранс» придбало кілька тонн металу для виготовлення «буржуйок». Тендер відбувся 4 жовтня, переможцем стала київська компанія «СТКМ». Кінцевий термін поставки матеріалу для «буржуйок» – до кінця поточного року.

11 жовтня «Львівелектротранс» уклав договір із ТзОВ «СТКМ». Відповідно до умов угоди, постачальник повинен до 31 грудня поставити комунальному підприємству кілька тонн металевих листів, труб та кругів для виготовлення «буржуйок».

У торгах узяли участь троє учасників. Найвища первинна пропозиція становила 413 684 грн, але «СТКМ», яке стало переможцем, у результаті запропонувало найнижчу вартість за послугу – 358 683 грн.

Зазначимо, що за даними YouControl, ТзОВ «СТКМ» зареєстровано у Києві в будинку Верховної Ради. Керівником організації є Олександр Халаім. Компанія займається неспеціалізованою оптовою торгівлею.

Що саме робитимуть із металом та як він працюватиме в електротранспорті міста – наразі в комунальному підприємстві не пояснили. Чекаємо, мабуть, офіційного відеозвернення міського голови Андрія Садового, який особисто розкаже про цей геніальний задум.

Тим часом

Нагадаємо: «Львівелектротранс» неодноразово вляпувався у скандали не тільки через простої на зупинках, невідповідну кількість транспортних одиниць на маршрутах у час пік чи ще чомусь. Уже роками у Львові не можуть навести лад із комфортом у цих транспортних засобах. Влітку львів’яни навіть через петиції просять встановити кондиціонери в трамваях та тролейбусах, взимку просять вмикати опалення.

Люблять трамваї та тролейбуси і горіти у Львові, простоювати годинами в корках, проте цих проблем комунального підприємства ніхто не вирішує. Натомість «Львівелектротранс» любить отримувати дотації з міського бюджету та фактично не звітувати про свою роботу. Тепер ми переживемо зиму у трамваях та тролейбусах. Ну як зиму – тепло там буде тільки після Нового року. Але ще поки ці буржуйки вироблять, то вже й весна настане.

Водночас львів’яни пропонують вирішити нагальнішу проблему й не зупиняти громадський електротранспорт під час повітряних тривог. Із таким проханням на «Гарячу лінію міста Львова» звернувся Андрій Семенюк.

«Напишу, чому це погано.

  1. Зупинений транспорт частково блокує вулицю, тому:

– це створює корки, чим ускладнює пересування містом;

– утворює скупчення людей під час тривоги в корку, чим наражає додатково мешканців міста на небезпеку;

– у випадку надзвичайної ситуації це може суттєво зашкодити проїзду спецтранспорту, до когось може не встигнути швидка чи пожежна.

  1. При діючому іншому транспорті електротранспорт втрачає довіру користувача. Хтось оплатив проїзд і проїхав одну-дві зупинки, хтось не доїхав до запланованого місця вчасно.
  2. Кожна людина має самостійно нести відповідальність за своє життя та здоров’я, тому кожен, при бажанні, може вийти на зупинці та пройти в найближче укриття, відповідно, немає ніякого сенсу в зупинці транспорту», – пояснив автор пропозиції.

У коментарях львів’яни просять також не закривати магазини, особливо ті, які на першому поверсі, адже вони теж можуть слугувати певною мірою укриттям під час тривоги. Чому над цими питаннями ніхто не замислюється – так і не відомо. У попередніх номерах «Ратуша» писала, які проблеми з укриттями є у Львові. Наразі чекаємо реакції від міських чиновників і вкотре закликаємо їх не розказувати шалених історій про те, як ми готові до «прильотів», а подивитись на проблеми більш приземлено до мешканців міста.

Нагадаємо, на Львівщині напрацьовують механізм щодо заміни обладнання на альтернативні види палива в разі надзвичайних ситуацій під час опалювального сезону. Також розглядають використання мобільних котелень та встановлення пунктів обігріву. А міський голова Андрій Садовий заявив у коментарі виданню Tvoemisto.tv, що у Львові розробляють комплексну програму, яка б зробила можливим використання альтернативних джерел опалення. Йдеться про опалювання дровами, відходами деревини, вугіллям тощо.

За словами заступниці міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірини Маруняк, щоб підготуватись до опалювального сезону вдома, необхідно мати: електрочайник, світильник на батарейках, сухий спирт, електроплиту, дерев?яні вікна.

Після обстрілів Львова та області 10 та 11 жовтня міський голова Львова Андрій Садовий вкотре закликав мешканців створити в будинках пункти обігріву з «буржуйками». Водночас у ДСНС зауважували, що такі обігрівачі в підвалах житлових будинків – не завжди безпечно. Тому варто зрозуміти, чи можна їх використовувати.

Олег ДОВГАНИК, головний редактор ІВ «Четверта студія»

Коментарі

Позначки: , ,