У Львові може з’явитися вулиця Яцека Куроня

Новини 17 Листопада, 2017 34

Яцек Куронь. Фото: Збруч

Відомі львів’яни закликали перейменувати одну із вулиць міста на честь відомого польського громадського діяча, одного з засновників «Солідарності» та знаного прихильника польсько-українського порозуміння

Такий жест, розповідають ініціатори, стане кроком до примирення між українським та польським народами. У міськраді цю ініціативу підтримали. Вже на наступній сесії будуть вирішувати, яка з вулиць міста змінить назву, – пише ZAXID.NET.

Польський політик, дисидент, інтелектуал, громадський діяч Яцек Куронь народився у Львові. Активний діяч антикомуністичної опозиції прожив тут 11 років. Та впродовж свого життя неодноразово закликав українців та поляків до примирення. Навіть за кілька років до смерті, у 2002 році, приїжджав на спільні молитви на Личаківському кладовищі.

«Він тоді приїхав, уже був хворий, на візочку. Але уявляєте собі, приїхав із Польщі на автобусі на візочку, але приїхав з тим, щоби віддати шану цьому стилю, новому стилю стосунків поміж поляками та українцями», ‒ згадує Мирослав Маринович, віце-ректор УКУ.

У міськраді запевняють: вулиця імені Яцека Куроня буде. Та спершу хочуть зробити громадські обговорення.

«Зараз це звернення опрацьовується на комісії, яка створена в міській раді, і після роботи комісії питання буде виноситися на голосування в сесійну залу», ‒ розповів Андрій Садовий, міський голова Львова. Яцек Куронь колись жив на вул. Стрийській, розповів Андрій Садовий. Тож, можливо, саме ця вулиця змінить назву. Остаточне рішення міська рада прийматиме після обговорення з громадськістю.

Коментарі

Позначки: