У Львові лікарі заморозили серце пацієнта, щоб вилікувати миготливу аритмію

Новини 16 Грудня, 2021 426

Фото Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова

У Львові лікарі заморозили серце 62-річного пацієнта, щоб вилікувати миготливу аритмію.

Про це повідомив на Facebook-сторінці в.о. генерального директора Першого територіального медичного об’єднання Львова Олег Самчук.

Львів’янин хворів на миготливу аритмію з 2018 року. Під час операції пацієнту ввели рідкий азот із температурою мінус 60 градусів.

“Я прокидаюся вночі із-за того, що в мене є збій ритму серця. Буває, що я можу його усунути медикаментозно за дві години, за пів. Але я це відчуваю. Спочатку це було раз в пів року, потім раз в три місяці, раз в місяць і пішло-пішло. Це мені заважає, пригнічує, давить не тільки мене, але і моїх рідних. Дружина постійно викликає вночі швидку”, — розповідає пацієнт Степан Возняк.

Останнім часом напади повторювалися по кілька разів на добу. Ситуація ускладнювалася тим, що чоловік має лише одну нирку і не міг пити кроворозріджувальні препарати.

“Живеться дуже важко, ті приступи, навіть, не два рази в тиждень, три рази за одну ніч. Медикаментозно ми стараємося це усувати з 2018 року, але оскільки всі препарати антиаритмічні так само впливають на такі показники як креатинін, він не може собі дозволити будь-які препарати”, — каже дружина Наталія Возняк, пише Суспільне.

Таку операцію у Львові провели вперше. Завдяки “кріоабляції” вдалося вбити хворі ділянки серця. Після цього у Львові провели ще дві такі операції. Пацієнтам заморозили ділянки передсердя, щоб вони не пропускали до відділів серця хаотичні імпульси.

Операції провели львівські медики разом із колегами з Києва з Національного інстититуту серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова.

“Це нова, дуже сучасна, передова методика, яка полягає в холодовій кріоізоляції легеневих вен. Методика класна, оскільки дуже швидко за короткий термін, на відміну від термічної абляції, досягається терапевтичний ефект. Статистично на миготливу аритмію хворіє у віці до 65 років приблизно 2 % населення, після 65 років – це 10-12 % і ця цифра з віком збільшується”, — каже кардіохірург Центру серця та судин Остап Герета.

Миготлива аритмія — головна причина виникнення ішемічних інсультів. За неї в передсердя іде імпульс, який змушує стінки неконтрольовано скорочуватися: 400-500 разів на хвилину за норми — 50-60.

“Ризик виникнення тромбів в такому стані зростає в 5 разів, а відповідно в 5 разів вищий ризик виникнення інсультів. З “миготливою аритмією” живуть до 800 тисяч українців. Раніше вони не мали шансу одужати, бо хвороба не лікується медикаментозно: ліки хіба розріджують кров, щоб мінімізувати виникнення тромбу”, — написав Олег Самчук.

Коментарі

Позначки: ,