У Львові лікарі борються за життя 37-річної жінки з COVID і її завчасно народженої шостої дитини

Новини 08 Грудня, 2020 295

Реанімаційне відділення у лікарні швидкої допомоги. Львів, 7 грудня 2020 року Фото: Радіо Свобода

У Львові лікарі борються за життя 37-річної жінки, яка хворіє на COVID-19, і завчасно народженої її донечки – а це шоста дитина у родині. Жінка, інфікована коронавірусом, потрапила у шпиталь на 7 місяці вагітності. Перебіг хвороби проходить дуже по-різному. Наразі мама і дитина перебувають у дуже важкому стані.

Як пише «Четверта студія», про це – у публікації Радіо Свобода.

14 листопада 37-річна Катерина Терлецька відчула симптоми застуди. Одразу звернулась до сімейного лікаря і виконувала всі вказівки медика протягом тижня. ПЛР-тест показав у неї позитивний результат. У жінки, яка була вагітна вшосте, виявили COVID. У зв’язку з погіршенням самопочуття, Катерину 20 листопада шпиталізували у пологовий будинок, де вона проходила лікування до 6 грудня. Перебіг захворювання був позитивний, але стан раптом погіршився.

«Так виглядає, що власне через діток ми отримали ту інфекцію. У мене COVID був давніше. Наша першокласниця прийшла і мала температуру, потім друга дитина і після неї дружина. Четверо дітей із п’яти хворіли. У першому класі спалаху вірусу не було, ми питали. Можливо, у транспорті підхопила дитина, коли ми поверталися зі школи. У Катрусі була температура, і на другий день вона відчула ломоту у кінцівках. Ми зробили тест. Реагували одразу, не гаяли часу, все ніби вчасно робили. Хвороба виглядає дуже підступною. Медики опікувалися постійно у пологовому будинку і раптом в один день, навіть за пів дня, почав падати показник насичення киснем крові», – розповів чоловік хворої Катерини, священник Петро Терлецький.

Зранку 6 грудня Катерину Терлецьку реанімобілем, підключеною до апарату штучної вентиляції легень, перевезли у Лікарню швидкої допомоги. Медики кажуть, що ситуація розгорталася дуже стрімко і їм потрібно було рятувати жінку, стан якої погіршувався, і ненароджену дитину.

«Навіть із позитивною динамікою перебігу хвороби, який був у пологовому будинку, 5 грудня почалось різке погіршення зі зростанням дихальної недостатності. У зв’язку з ризиками для життя пацієнтки й ознаками, які були підтверджені КТ, а це тотальне, понад 90%, ураження легень, тяжким респіраторним дистресом легень, тромбоемболією легень, жінці і плоду не вистачало кисню, тому ми вирішили проводити кесарський розтин», – каже Наталія Матолінець, завідувачка реанімації Львівської лікарні швидкої допомоги.

6 грудня на 28 тижні вагітності у Катерини народилася дівчинка Даринка, вагою 1230 грамів. Одразу ж реанімобілем лікарі доставили маля у відділення інтенсивної терапії новонароджених дітей Львівської обласної клінічної лікарні. Завідувачка відділення Зоряна Салабай зауважила, що медична бригада була постійно при операції.

«Ухвалювались дуже непрості рішення, тому що родорозрішити і отримати дитину, яка є незрілою, функційно нездатною адаптуватися і жити в зовнішньому середовищі, це дуже складно. Але дитинка жива, одразу надавали допомогу і транспортували у відділення, на штучній вентиляції легень. Поки що стан дитинки складний, ми боремося за неї.

Звичайно, будемо проводити дитині тестування, але мусить пройти якийсь час. Інфекція нова і агресивна, про яку не все відомо. Є випадки, коли дітки народжувалися з COVID, це поодинокі випадки у світі. У дитини мали б бути антитіла материнські. Але виключати гостре захворювання також не можна. Дитина була народжена кесарським розтином, що зменшує ймовірність, тому що часто передача інфекції відбувається під час народження через родові шляхи», – говорить лікарка Зоряна Салабай.

У Львівській обласній лікарні виходжували незрілих дітей, вагою навіть 500 грамів. Зараз медики борються за життя новонародженої Даринки та її мами.

Під час пандемії у Львівській лікарні швидкої допомоги на лікуванні з COVID перебували чотири вагітні жінки, одна з яких померла, але у жінки були супутні захворювання, як і в інших.

Пацієнтка Катерина Терлецька перебуває у медикаментозному сні. Хоча у неї супутніх захворювань не було, але вона у найбільш критичному стані, аніж були всі попередні жінки у шпиталі, кажуть лікарі.

«Ми пролікували 4 вагітні пацієнтки у терміні від 29 до 32 тижнів. Одна була 18 днів на ШВЛ і була виписана додому і є стабільно вже. У всіх народилися недоношені дітки, але ця жінка найтяжча щодо легеневого ураження. Попередні жінки мали супутні патології, плюс COVID. А ця пацієнтка під час вагітності мала ураження щитовидної залози, але пацієнтка була на гормональній корекції. Це не створює загрози для життя. Але гормональна недостатність ускладнила перебіг вагітності і захворювання», –каже лікарка Наталія Матолінець.

Наразі лікарі не роблять ніяких прогнозів, тому що тотальне ураження легень у хворої жінки, є небезпечним для життя. Однак після народження дитини у неї наступила певна стабілізація стану, вирівнялись показники рівня кисню у крові.

Подружжя Терлецьких виховує п’ятьох дітей, віком від 12, 5 до 2 років, а тепер уже мають наймолодшу у сім’ї Даринку.

Коментарі

Позначки: , , , , ,