У Львові контролери у громадському транспорті не штрафують циган (ФОТО)

Новини 21 Червня, 2020 1 285
Скриншот ФБ/Гаряча лінія міста Львова

Скриншот ФБ/Гаряча лінія міста Львова

Контролери не зважають на циган -“зайців”

У Львові містяни поскаржилися на “Гарячу лінію міста Львова”, що у громадському транспорті роми не оплачують проїзд.

Як пише “Четверта студія”, про це йдеться  у зверненні на “Гарячу лінію міста Львова” у ФБ Pavlo SH.

Прошу надати роз’яснення, чому цигани (конкретно зараз двоє) не оплачують за проїзд і контролери їх не штрафують і не виганяють, а всі решта повинні “терміново” оплатити? Навіть контроль пристав до жінки, що вона “довго оплачує”? Тролейбус #33 в 09:00“, – йдеться у тексті звернення на “Гарячу лінію міста Львова” у ФБ 18 червня, під світлинами з місця події.

Довідково. Цигани, (в офіційних документах також вживається назва роми) — група народів індійського походження, що проживає у багатьох країнах світу — в Європі, Близькому та Середньому Сході, Північній Африці та в країнах обох Америк (переважно в Латинській).

Українська історична назва народу «цигани» походить від середньогрецького ἀτσίγγανοι (atsinganoi, лат. adsincani) або ἀθίγγανοι (athinganoi[en]) — назви однієї з візантійських єретичних сект (буквально «недото́ркані»), з якою з часом почали його ототожнювати. У письмових візантійських джерелах як етнонім він вперше згадується у ХІІІ столітті. Саме від цього кореня пішла ціла група схожих екзоетнонімів у слов’янських та германських мовах: білоруський цыгане, болгарській цигани, боснійський cigani, словацький cigáni, хорватський cigani, чеський cikáni, македонський цигани, пол. cyganie, рос. цыгане, сербський цигани, словенський cigáni.

Самоназва «рома́» походить від грец. ρωμαίοι, «ромеі» — «ромеї», «піддані Римської (Візантійської) імперії». Саме біженцями з Візантії, землі якої в цей час захоплювали турки, були (і представлялися) перші цигани, що з’явилися у Західній Європі у XV сторіччі.

Схожу етимологію мають й інші назви циганів/ромів, що походять від етнохороніму «єгиптяни»  англ. gypsies від англ. egyptians, ісп. gitanos від ісп. egiptanos, фр. gitans, угор. fáraók népe — дослівно «фараонове плем’я»), — адже частина циган називала себе християнськими біженцями з Єгипту або «малого Єгипту», під яким за деякими версіями розумівся Пелопоннес.

 

 

Коментарі

Позначки: , , , , , ,