У Львові кількість автомобілів кожного року збільшується на 10% (ФОТО, ВІДЕО)

Новини 24 Червня, 2021 1 599

Затори у Львові, фото Суспільне

Львів’яни скаржаться на проблему із заторами. У мерії пояснюють, що це зумовлено тим, що місто не розраховане на таку кількість приватного транспорту. Також ситуація ускладнюється ремонтними роботами та переповненістю паркомісць. Як вирішити це питання – розповіли посадовці та експерти.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Тарас Чопик працює водієм упродовж 8 років. Загалом за кермом понад 15. Розповідає, що з кожним роком у місті заторів стає все більше.

“Проблема велика, тому що місто розбудовується, але самих паркінгів для автомобілів не будують і всі машини, які мали би стояти на паркінгах — вони всі запарковані на вулицях. І це заважає руху і створює, на мою думку, корки. Плюс зараз Богдана Хмельницького – це така проблемна вулиця, Чорновола, Шевченка, бо вона ремонтується”, — каже водій Тарас Чопик.

В міській раді підтверджують, що в Львові є проблема із заторами. Однією із причин називають ремонти доріг, які зараз тривають у місті.

“Очікуємо, що коли ми завершимо ремонтні роботи, то на цих ділянках повинна ситуація суттєво покращитися. Загалом реконструкція вулиць, оновлення громадського транспорту і будівництво велодоріжок – все спрямоване на те, щоб покращити мобільність, аби зробити транспортну систему більш гнучкою і ефективною”, — каже начальник міського управління транспорту Орест Олеськів.

Ще однією причиною є те, що в місті збільшилася кількість приватних автівок – кажуть у мерії.

“Наша вулична мережа не розрахована на таку велику кількість приватного транспорту, тому як це можна розв’язати? Ми стимулюємо людей змінювати свої звички і користуватися іншою альтернативою”, — додає Орест Олеськів.

Також однією із причин заторів у місті є вузькі вулиці.

“Стара частина міста не проєктувалася під такий об’єм руху. Взагалі частина вулиць не під автомобілі проєктувалась. Також щільність забудови, тобто багато мешканців на квадратному кілометрі. Добробут населення зростає, кожен хоче мати приватний автомобіль. А от рівень користування ним залежить від того, наскільки комфортним буде громадський транспорт”, — каже доцент кафедри транспортних технологій Львівської політехніки Юрій Ройко.

Міський голова Львова каже, що кількість машин кожного року збільшується на 10%. Та не лише місто повинне вирішувати проблему із заторами – потрібні зміни в законодавстві.

“Деякі люди мають по дві машини, по три. По паркінгах ми розуміємо, що нам робити, але важливо, щоб зараз змінили певні стандарти у державі і, наприклад, щоб у нас було як є в Туреччині – якщо ти купляєш помешкання, то тобі мають гарантувати два паркомісця. У нас в Україні так не є. В нас фактично норма менша вдвічі”, — каже Андрій Садовий.

Затори у Львові, фото Суспільне

Затори у Львові, фото Суспільне

Затори у Львові, фото Суспільне

Затори у Львові, фото Суспільне

Затори у Львові, фото Суспільне

Затори у Львові, фото Суспільне

Затори у Львові, фото Суспільне

Затори у Львові, фото Суспільне

Для того, аби вирішити проблему із заторами в місті, до прикладу, облаштували смуги громадського транспорту, аби міський громадський транспорт міг стати альтернативою авто. Також збудували квазікільце на вулиці Шевченка, аби зменшити затори для приватних машин, каже начальник міського управління транспорту Орест Олеськів. Окрім цього, в місті обговорювали і питання будівництва метро.

“Ми хочемо робити велике середнє кільце в місті – це вирішить проблему. Ми зараз аналізуємо всі місця, де є затори. Будемо також шукати варіанти як розв’язати цю проблему, навіть фіксація камер дає свій ефект. Тобто планів є дуже багато: 100 нових автобусів, 100 тролейбусів із автономних ходом та близько 250 електробусів”, — додає мер Львова.

Одним із способів вирішення проблеми із заторами є розвиток громадського транспорту, каже доцент кафедри транспортних технологій Львівської політехніки Юрій Ройко. Окрім цього, потрібно розвантажити вулиці міста. Досі у Львові немає жодного підземного паркінгу, який був би розташований не під міськими будівлями.

“У нас вулиці перетворилися на місця зберігання транспортних засобів. Також все-таки в нас немає в місті повноцінної автоматизованої системи управління рухом, яка є на цей час у європейських містах”, —каже Юрій Ройко.

Ідею із будівництвом метро у Львові науковець ставить під сумнів.

“Це колосально дорого і чи варто із таким довгим проєктом мати справу, якщо інтелектуальні транспортні системи розвиваються і є більш раціональні рішення, ніж придумувати такий дорогий атракціон?”, — додає Юрій Ройко.

Коментарі

Позначки: ,