У Львові хочуть потайки продати «Будинок книги»

Новини 28 Травня, 2020 2 004

Фото: "Гостра правда"

Через процедуру банкрутства можна отримати у власність найпривабливішу нерухомість, навіть таку, яку придбати офіційно неможливо. Таким способом на рекреаційних і відпочинкових територіях, що належали заводам-банкрутам зросли багатоповерхівки, а пам’ятки архітектури, дитячі садочки, стадіони і зони відпочинку отримали нових власників. Саме таким шляхом комерційне приміщення кам’яниці Шпрехера, відоме львів’янам, як «Будинок книги», найближчим часом остаточно змінить своє призначення.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на  «Гостра правда», цей будинок належить Дочірньому підприємству Національної акціонерної компанії «Надра України» «Західукргеологія». НАК «Надра України» має дочірні підприємства по всій державі. Відповідно, через них володіє приміщеннями, в яких здійснюється діяльність цих підприємств. Серед усього цього майна не можна залишити поза увагою один із найпривабливіших об’єктів нерухомості, з продажу якого можна отримати неабиякий зиск.

Як виявилось, ще у 2014 році правління НАК «Надра України» прийняло рішення винести на біржові торги даний будинок. А минулого року Дочірнє Підприємство НАК «Надра України» «Західукргеологія» розпочало процес визнання його банкрутом, про що свідчить Ухвала господарського суду Львівської області, якою затверджено план санації до порушення провадження у справі про банкрутство.

З Ухвали суду відомо, що Дочірнє підприємство «Західукргеологія» має отримати фінансову допомогу через реалізацію металобрухту та майна, яке не задіяне в господарській діяльності. Однак в НАК «Надра України» вирішили, що основним незадіяним в господарській діяльності є приміщення на площі А.Міцкевича, 8.

Довідка. ДП «Західукргеологія» є провідним підприємством геологорозвідувальної галузі в Західних областях України. З 2001 року ДП «Західукргеологія» увійшло до складу Національної акціонерної компанії «Надра України». Підприємством відкрито, розвідано і продовжується розвідка понад 1300 родовищ корисних копалин.

До складу ДП «Західукргеологія» входить 5 відокремлених підрозділів: Стрийська, Калуська, Самбірська нафтогазорозвідувальні, а також Львівська і Закарпатська геологорозвідувальні експедиції, які виконують пошукові, геологорозвідувальні роботи на тверді корисні копалини, прісні і мінеральні води, регіональні геолого-знімальні роботи, геолого-екологічні дослідження на території Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської та Закарпатської областей.

Відверто виникають сумніви в тому, що ДП «Західукргеологія» ледве зводить кінці з кінцями та потребує негайної фінансової допомоги, особливо порівнявши його діяльність з діяльністю інших дочірніх підприємств, в яких спостерігається чи не найпозитивніша тенденція розвитку. В результаті стає зрозуміло, що у «Західукргеології» найменше шансів стати неплатоспроможним.

Не рятує ситуацію і те, що майже весь будинок на Міцкевича, 8 здається в оренду під робочі офіси та бізнес, а це досить пристойний прибуток. Але, НАК «Надра України» вважає це приміщення нерентабельним та всупереч рішенню суду вирішило продати саме його. Справа полягає в тому, що в основі рішення лежить техніко-економічне обгрунтування, яке не відповідає дійсності. За неофіційною інформацією, оренда на Міцкевича, 8 приносить власнику 6 млн. гривень в рік, а витрати становлять всього 3,4 млн. гривень. Себто, чистий заробіток – 3,6 млн. гривень. Проте, керівник підприємства, подавши недостовірну інформацію, зазначив, що витрати становлять 12 млн. гривень в рік, що  і стало основною причиною продажу.

Крім того, ДП «Західукргеологія» не запропонувало жодному з орендарів скористатися, гарантованим їм законом, переважним правом викупу приміщення. Цей факт підтверджує думку про те, що власником будинку має стати заздалегідь визначена особа.

Схема доведення до «штучного» банкрутства відома ще з 90-х. Таким чином багато державних підприємств визнавалися неплатоспроможними та потрапляли в руки «потрібним» бізнесменам за безцінь. Так може статися і з будинком на пл. А.Міцкевича, 8. Отримавши рішення суду з явними порушеннями законодавства, будинок може піти з молотка. Але не кому-небудь, а завчасно обраному тіньовому покупцеві.

В результаті хтось отримає ласий шматок нерухомості в центрі міста, а хтось – чималу «подяку» за проведення такої операції.

Закликаємо правоохоронні органи вчасно звернути увагу на наведені факти та зупинити незаконне обернення державного майна на свою користь.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , , ,