У Львові городяни закликають комунальників боротися з паразитами на деревах (ФОТО)

Новини 13 Січня, 2020 707

Фото: ФБ/Гаряча лінія міста Львова

У Сихівському районі Львова стоять дерева вражені омелою, однак комунальні служби міста не проводять заходи з очистки рослин-паразитів.

Як пише «Четверта студія», про це повідомив на «Гарячу лінію міста Львова» у ФБ Taras Hryvul.

«Біля 84-ї школи 4 дерева заражені омелою. Два із них точно вже не врятують, їх треба зрізати. Одне, найменше, точно можна почистити. Передайте, нехай щось роблять, поки не сталося нещастя»,- зазначає у дописі на «Гарячу  лінію міста Львова» Taras Hryvul.

Скриншот ФБ

Скриншот ФБ

Фото: ФБ/Гаряча лінія міста Львова

Він також зазначає: «проспект Червоної Калини, 44, зі сторони поліклініки. Дерево вже не виживе – треба зрізати».

Скриншот ФБ

Скриншот ФБ

Фото: ФБ/Гаряча лінія міста Львова

Довідково. Омела – рід напівпаразитичних кущів родини санталових — Loranthaceae. Розповсюдження омели здійснюють птахи, яких приваблюють її ягоди. Частину поживних речовин омела створює самостійно шляхом фотосинтезу, тому її відносять до напівпаразитів. Волога, яку вбирає омела з дерева, стає дефіцитною для гілок, тому дерево з часом втрачає естетичний природний вигляд, крона розріджується, ріст дерева сповільнюється. З незначною інсемінацією дерева живуть дуже довго, тоді як ширше розростання омели спричиняє верхівкове всихання, а згодом і всихання всього дерева. Боротьба шляхом обламування гілок куща малоефективна, оскільки з ризоїдів починають розвиватись декілька інших, бокових, кущів. Ризоїди мають довжину інколи понад 100 см в окремих випадках до 3 м., тому гарантованими заходами може бути санітарна обрізка вражених гілок до їх розвилок, на великих відстанях від куща. Якщо кількість вражених гілок значна, може бути використане омолоджувальне обрізання дерева (топпінг). У великих містах заходи з обрізання гілок, вражених омелою, є типовими в боротьбі з цим паразитом.

Коментарі

Позначки: , ,