У Львові городяни облаштували «пляж» біля Личаківського кладовища

Новини 13 Червня, 2019 93

Кілька десятків людей вирішили позасмагати на території військових поховань / фото Facebook Роман Грицьків

На «Марсовому полі» львів’яни щороку відзначають День перемоги

У Львові кілька десятків людей облаштували «пляж» для засмаги на території військових поховань біля Личаківського кладовища.

Про це сьогодні, 13 червня, на «Гарячу лінію міста Львова» у Facebook повідомив львів’янин, керівник Мистецького фонду ім. Короля Данила Роман Грицьків.

«Це «пляж» на «Марсовому полі» (військових похованнях) біля Личаківського кладовища на вул. Мечникова. З метою унеможливлення подальшого осквернення пам’яті загиблих і померлих, а також пошкодження їхніх могил, просимо обгородити даний об’єкт і встановити відповідні таблиці», – йдеться у дописі.

Адміністратор «Гарячої лінії міста Львова» повідомив, що звернення скеровано до Львівського комунального підприємства «Личаківський цвинтар», про результат заявника буде повідомлено.

Допис на сторінці «Гарячої лінії міста Львова» викликав резонанс серед городян і користувачів соцмережі. Деяких вражає, що люди не бояться енергетики, яка є на кладовищі. Інші – не вважають, що пам’ять загиблих таким чином оскверняється. «Люди використовують вільний простір, якого в місті не так багато», – зазначила одна з дописувачів.

Довідка. «Марсове поле» — радянський військовий меморіал у Львові.

Розташований на вулиці Мечнікова, примикає до Личаківського цвинтаря. Початково це місце було частиною військового цвинтаря вояків австрійської армії і союзників, що полягли у Першій світовій війні. Серед похованих були німці, українці, поляки, серби, чехи, турки, боснійці. У 1946–1947 роках похованих було ексгумовано і на цьому місці створено кладовище солдатів Радянської армії, що полягли у Другій світовій війні і військ НКВС.  Поступово цвинтар було заповнено однаковими бетонними надгробками. Офіційно вважається, що кількість похованих сягає 3491. У 1994 році в нижній частині поля перепоховано понад 80 жертв радянського терору із Замарстинівської в’язниці.

На «Марсове поле» 9 травня щороку приходять городяни та представники різних політичних сил, між ними часто відбуваються конфлікти та сутички, – повідомляє УНІАН.

9 травня 2019 року, Львів, Марсове поле/Фото: ТСН

Коментарі

Позначки: , ,