У Львові функціонує єдиний у світі музей Квітки Цісик (ФОТО)

Новини 29 Липня, 2020 1 821

У Львові функціонує єдиний у світі музей Квітки Цісик

За ініціативи депутата ЛМР від партії «Європейська Солідарність» Романа Грицевича у Львові пам’ятають про видатну американську співачку українського походження – Квітку Цісик. Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу партії. 

Роман Грицевич, депутат Львівської міської ради, є засновником Громадської організації «Незабутня Квітка», яка вже багато років поспіль проводить благодійні концерти пам’яті Квітки Цісик, а зібрані кошти перераховує у Львівський регіональний онкологічний центр. Саме з його ініціативи 25 червня  2010 року відбулось урочисте відкриття вулиці Квітки Цісик. Ухвалу про відкриття вулиці Квітки Цісик депутати Львівської міської ради одноголосно прийняли під час урочистої сесії до Дня міста, 7 травня.

На честь співачки за ініціативи Романа Грицевича встановлено меморіальні таблиці та створено єдиний у світі музей Квітки Цісик, який знаходиться на цій вулиці у приміщені школи № 54, яка, до речі, теж носить ім’я української співачки. Першим експонатом для Музею славетної  співачки стала оригінальна платівка 1981 року – студійний запис її першого альбому «Пісні України».

У такий спосіб Роман Грицевич хоче відродити пам’ять про співачку, адже попри те, що виконавиця українських пісень жила у США, не забувала , звідки вона і яке її коріння. Квітка Цісик – виконавиця українських народних і популярних пісень, її платівки були номіновані на «Греммі» у 1990 році в категорії  contemporary folk. У записані диски з українськими піснями вона вклала більше 200 000 доларів.

Аби зрозуміти ким же є Квітка Цісик для України і вітчизняної пісенної культури, подаємо трохи біографічних даних. 4 квітня 1953 року у родині українських емігрантів народилась дівчинка, якій батьки подарували милозвучне і красиве ім’я – Квітка. Її батько був професійним скрипалем, отож музичні здібності їй передалися генетично.  До речі, до переїзду в Америку,  батьки нашої відомої співвітчизниці жили у Львові на вулиці Глибокій, 8.

У 1983 році разом з матір’ю Квітка відвідала Україну, а після проголошення Незалежності України мріяла про концерти тут. Та, на превеликий жаль, не всім планам і мріям судилося здійснитися. У 1998 році Квітка Цісик померла від раку грудей. Багато вже зроблено, але ще є і досить багато планів попереду. Один з яких  «Співоча вулиця» Квітки Цісик. За основу концепції алеї було взято режисерський пульт в студії звукозапису, це видно з висоти пташиного польоту.

При реалізації проекту буде використаний мультимедійний супровід – тобто можливість слухати пісні Квітки Цісик, ознайомлюватись з історією її життя і творчості. Ця алея буде присвячена життю і творчості Квітки, і буде використовуватись як паркова зона, а також там буде знаходитись сцена для проведення різноманітних заходів.

В проект сцени закладено дві ідеї. По-перше – це буде пам’ятник Квітці Цісик, а по-друге – сцена як така, що дає можливість проводити концерти приурочені Квітці Цісик, та інші заходи. Зокрема концерти, фестивалі української пісні серед учнів шкіл міста Львова. Концепція пам’ятника полягає в тому, що саме зараз і тут – в Україні, зобразити Квітку Цісик, яка співає на сцені. Постать співачки немов би виринає, розквітає на сцені. Тим самим, Роман Грицевич хоче хоча б частково втілити в життя її мрію про концерти на історичній Батьківщині.

Коментарі

Позначки: , , ,