У Львові чиновники сходять у нічний клуб

Новини 11 Січня, 2022 1 302

Фото ілюстративне

Чиновники Львівської ОДА та депутати ЛОР планують організувати рейд у нічний клуб Split, де звучить російська попса

На святкові вакації у львівському нічному клубі Split стався гучний скандал. Львів’янин Юрій, який там відпочивав з друзями, зробив зауваження щодо російськомовних пісень у залі караоке.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Високий замок.

На відео, яке оприлюднено на YouTube, Юрій розповідає, як у нічному клубі зробив зауваження відвідувачам, які співали в караоке російськомовні пісні. Сказав, що виконання таких пісень є недоречним у час російсько-української війни.

“Після зауважень гості продовжили співати російською та виконали пісню Григорія Лєпса, який підтримав окупацію Криму, – пояснює чоловік. – Вдруге зробив їм зауваження. Після чого охорона клубу вивела мене геть”.

У коментарі “ВЗ” пан Юрій сказав, що не він поводився агресивно, а дружина білоруса запропонувала йому на закиди щодо російської мови “закрити рот”…

Юрію 27 років, він корінний львів’янин, працює у сфері IT. Часто відпочиває у різних нічних клубах Львова і в усіх одна проблема – на караоке лунає багато російської попси…

“Я намагався всім тактовно пояснити, що Росія веде війну проти України, – каже пан Юрій. – Але групу білорусів підтримували гості з Одеси”.

Охоронці, каже пан Юрій, доволі добре до нього ставилася і зазначили, що поділяють його позицію. Проте адміністрація клубу дала їм вказівку «вигнати тих, хто робить політичні заяви. Бо тут не місце для політики, а місце лише для відпочинку».

Інцидент викликав жваве обговорення у соцмережах

Політолог Андрій Смолій вважає, що це черговий доказ того, що російська музика, московські гастролери та все кремлівське має бути заборонене в Україні. «Сєпарня та кубло “какая разніца” настільки обнагліло, що далі немає дна. Питання до так званого “клубу”: ви в якій країні працюєте? Можливо в Росії? Так тоді й варто продовжити працювати там, в підмосков‘ї, а не у Львові. Україна дожилась і докотилась. Навіть у Львові всякі русня та сєпари почувають себе ніби вдома», – зауважив Андрій Смолій.

Нагадаємо, у Львові та області діє мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту (згідно з рішенням Львівської обласної ради від 18 вересня 2018 року №745).

Позиція клубу

Журналістка “ВЗ” звернулася по офіційний коментар до клубу Split. Юрисконсульт клубу Володимир Захарчук сказав, що прикра ситуація в клубі стане приводом переглянути список пісень, які пропонуються гостям під час караоке. Хоча Split не допускає на дискотеках, на вечірках та у ресторані жодного російськомовного контенту.

“Як громадянин України та львів’янин засуджую дії Росії щодо окупації України, наша держава перебуває в стані війни, – каже Володимир Захарчук. – На сході країни гинуть наші діти, я сам батько чотирьох дітей. Мені болить ця ситуація. І те, що сталося у нічному клубі, де я працюю, для мене теж особистий неприємний момент. Але суть конфлікту така. У вечір в залі караоке відпочивали дві компанії. Одна — з паном Юрієм, друга — білоруси, наші постійні гості. Вони у нас часто відпочивають”.

Юрисконсульт каже, що пан Юрій зробив зауваження білорусам у грубій формі. “Білорус толерантно пояснив, що, на жаль, не володіє українською мовою — знає англійську, – наголошує пан Володимир. – На знак примирення білорус запропонував виконати англомовну пісню. Заспівав. Але пан Юрій почав переходити на особистості, почав принижувати дружину білоруса… Тоді білоруси покинули заклад, щоб, бува, не виникло фізичного конфлікту. Коли гості пішли, Юрій залишився в закладі. До нього підійшла працівниця залу караоке і попросила покинути заклад. Чому? Бо він зробив так, що люди були позбавлені можливості відпочити в клубі». Володимир Захарчук переконує, що працівниця караоке попросила Юрія піти із клубу не через те, що він публічно висловлював проукраїнську позицію, а через нетактовність до гостей.

“Виникла конфліктна ситуація. Було приниження людської гідності – жінки у присутності чоловіка, – пояснює юрисконсульт. – Не мова була причиною конфлікту. Білоруси наголошували, що розуміють біль українців. Сказав: “Не можу співати українською, бо не знаю української і я білорус. Гості з Білорусі не хотіли конфлікту і першими покинули заклад. Ми змушені були викликати правоохоронні органи, писати заяву, аби уникнути конфлікту”.

Позиція влади

Перший заступник голови Львівської ОДА, голова міжвідомчої робочої групи щодо проведення систематичної роз’яснювальної роботи про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області Андрій Годик сказав “ВЗ”, що невдовзі чиновники Львівської ОДА та депутати ЛОР організують рейд у нічний клуб Split, щоб перевірити факти, зокрема, чи лунає там заборонена російська музика.

“Тоді будемо реагувати в межах правового поля, – каже Андрій Годик. – Це буде роз’яснювальна робота. Сподіваюся знайдемо порозуміння з керівництвом та власниками нічного клубу. І що такі випадки більше не повторювалися”.

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак додала: “У першій декаді лютого відбудеться сесія Львівської обласної ради, де будемо розглядати цей випадок. А до сесії це питання будуть вивчати відповідні органи, зокрема профільна депутатська комісія. Наразі складно щось прогнозувати. Спершу мушу побачити висновки компетентних структур, аби знати, як юридично має виглядати реакція Львівської обласної ради”.

Коментарі

Позначки: , , , , , ,