У Львові активіст виграв апеляцію про накладання штрафу за порушення карантину

Новини 12 Травня, 2021 398
Фото: Михайло Шевелюк

Фото: Михайло Шевелюк

Львів’янин Михайло Шевелюк, якого Галицький районний суд Львова оштрафував на 17 тисяч гривень за організацію масового заходу під час карантину, виграв апеляцію у власній справі.

Про це Михайло Шевелюк розповів у коментарі ІВ Четверта студія.

Львів’янин розповів, що 15 січня 2021 року разом з ГО “Конституційно-правовий конгрес” під стінами Львівської обласної державної адміністрації організував мирний протест проти підвищення ціни для українців на комунальні послуги.

“Одразу після заходу лейтенант поліції Алла Петлюк склала протокол про адміністративне правопорушення. У протоколі зазначалось, що ніби-то я о 12 годині порушив правила карантину, організувавши масовий захід у зв’язку з підвищенням цін для населення у кількості 42 двох осіб. Цим самим у поліції були переконані, що я порушив Постанову Кабінету Міністрів України №1236 від 09.12.2020 року, яка до 25 січня 2021 року забороняла проведення масових заходів”, – розповів Михайло Шевелюк.

Організатор мітингу також додав, що не погоджувався з протоколом та спробою притягнення до відповідальності.

“Зовсім не погоджувався із притягненням мене до відповідальності. Бо з якихось кабінетів покликали невідомих секретарок, щоб ті були понятими і підписали самі ці протоколи. Я вважаю, що співробітники поліції порушили моє конституційне право на захист. Також вважаю, що порушено статтю 39 Конституції України, у якій йдеться, що громадяни мають право на мирні збори, про які організатори повинні завчасно повідомити органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. Ми таке сповіщення подали до Львівської міської ради, бо проведення заходу було на території міста, біля Львівської обласної державної адміністрації.”, – розповів Михайло Шевелюк.

Михайло Шевелюк розповів, що про свій штраф дізнався із засобів масової інформації.

“Всупереч цього всього мене визнали винним і 2-го квітня я дізнався з новин, що мене оштрафували на 17 тисяч гривень. 5 квітня юридичний відділ ГО “Конституційно-правового конгресу” підготував апеляцію, а вже 28 квітня Львівський апеляційний суд у складі Березюка Олега Григоровича розглянув апеляційну скаргу. Під час суду ми навели свої докази, а також вважали, що у протокол додали знімки, які не давали змоги встановити осіб присутніх на заході, а також час їх виготовлення. Також фотознімки не були завірені належним чином, що, на нашу думку, позбавляло суд надати їм належну оцінку. Додам, що світлини не були завірені належним чином. Фотознімки не були прономеровані та не прошиті. Окрім цього, поліція не опитала жодного учасника мітингу, жодних свідчень ніхто не брав”, – додає Шевелюк.

За його словами, під час судового засідання не була присутня сторона обвинувачення, хоча мали бути присутні поліцейські, які складали протокол.

“Суд постановив, що у матеріалах справи відсутні докази того, що саме я був організатором проведення масового заходу, також були відсутні будь-якого роду попередні оголошення чи скріншоти з мережі Інтернет, чи заклики саме від мене про організацію мітингу. Тобто, цього не долучили до справи. Крім того, у протоколі про адміністративне правопорушення не вказана суб’єктивна сторона правопорушення, а саме: які дії я вчинив для організації масового мітингу під час карантинних заходів. Після цього суддя постановив, що не має належних доказів, які стверджують мою вину, як організатора у вчиненні інкримінованих дій відповідно до протоколу, та закрив справу”,  – розповів активіст.

Нагадаємо, 15 січня львів’яни вийшли на вулиці проти підняття тарифів на газ. Галицький суд Львова оштрафував львів’янина Михайла Шевелюка за порушення карантину.

Христина Духнич, спеціально для ІВ Четверта студія.

ПОСТАНОВА СУДУ тут.

 

 

 

Коментарі

Позначки: , , , ,