У Львові 43-річний громадянин однієї з країн Південного Кавказу переправляв чоловіків за кордон

Новини 17 Листопада, 2023 85

СБУ ліквідувала ще 5 «схем для ухилянтів» по всій Україні

У результаті комплексних заходів у різних регіонах України затримано 7 організаторів оборудок. Серед них – таксист-іноземець, посадовиця лікарні та псевдоактивіст, який видавав себе за «борця з корупцією».

Про це пише Четверта студія з посиланням на пресслужбу СБУ.

За гроші вони «допомагали» ухилянтам сховатися від призову за межами України. Для цього продавали своїм клієнтам підроблені документи або переправляли їх за кордон поза контрольно-пропускними пунктами.

Вартість таких «послуг» становила до 7 тис. американських доларів. Сума залежала від терміновості виїзду та «способу» незаконного перетину державного кордону.

🔹 Так, у Чернівцях:

затримано місцевого бізнесмена, який за гроші переводив потенційних призовників до сусідньої країни «лісовими стежками».

Встановлено, що фігурант під час спілкування зі своїми клієнтами представлявся «радником голови комітету з питань запобігання корупції в підрозділах ЗСУ».

🔹 У Черкасах:

викрито медпрацівницю місцевої лікарні, яка за хабарі пропонувала дружинам військовозобов’язаних оформити фіктивну групу інвалідності.

🔹 У Львові:

затримано ще одного організатора нелегального «трафіку». Ним виявився 43-річний громадянин однієї з країн Південного Кавказу, який тривалий час проживає в Україні. 

Тим, хто виявляв бажання уникнути призову, фігурант за гроші обіцяв зробити фіктивні пенсійні посвідчення по інвалідності.

🔹 На Вінниччині:

затримано двох місцевих жителів, які на човнах переправляли ухилянтів за межі України через прикордонну річку.

За наявною інформацією, за «додаткову» плату у розмірі 1 тис. євро ділки обіцяли своїм клієнтам оформити документи для подальшої легалізації за кордоном.

🔹 На Рівненщині:

затримано ще двох організаторів незаконної міграції. Зловмисники діяли у «тандемі» – один з них підшукував потенційних втікачів від призову, інший – переправляв їх до Євросоюзу через так звану «зеленку».

Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Коментарі

Позначки: ,