У Львові 27 серпня протестуватимуть митці

Новини 25 Серпня, 2020 499

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Художники виходять на пікет гніву та обурення

У Львові 27 серпня відбудеться протестна акція художників.

Як пише «Четверта студія», організатори акції повідомили, що «шість місяців поспіль художники, народні майстри, згуртовані навколо салону «Равлик», не мають доступу до свого живопису та прикрас, чорно-димленого і гуцульського посуду, авторської кераміки та бронзових свічників, автентичної вишивки та різьблення в липі чи ясені й просто українських сувенірів не китайського виробництва».

Як зазначають організатори, «Як рейдернути українські культурні цінності? Відома схема у виконанні директора Інституту народознавства НАН України. Перший крок – оточити «ворога». Шість місяців поспіль художники, народні майстри, згуртовані навколо салону «Равлик», не мають доступу до свого живопису та прикрас, чорно-димленого і гуцульського посуду, авторської кераміки та бронзових свічників, автентичної вишивки та різьблення в липі чи ясені й просто українських сувенірів не китайського виробництва… Вже давно діють не тільки магазини, але й театри, музеї чи галереї – Етнографічний музей зачинено – «нє пущать, нє вєелєно». Це й є другий крок – позбавити життєздатності, як повчав сталін із поплічниками – «голодоморити»… Пояснення (операція прикриття) – турбота та захист… І бундючно-презирливе ігнорування звертань: усних, письмових, від митців, активістів і здивованих львів’ян».

Як наголошується, «що за дурня, спитаєте ви? У Львові? Інститут народознавства? Чому? У салоні «Равлик» зараз знаходиться – за межами права, сорому та гонору – і під цілковитим контролем пана С.Павлюка більше тисячі чудових, іноді унікальних, творів мистецтва та виробів понад 70 художників та народних майстрів вартістю (грошовою, не культурно-мистецькою) понад 1 млн грн.! Тепер зрозуміло, чи не так?».

За повідомленням організаторів, художники виходять на пікет гніву та обурення – 27 серпня о 12 год за адресою Львів, проспект Свободи, 15.

Запрошуємо: – урядовців з відділів культури і туризму (бо це ваша турбота, правда?); – депутатів (бо вибори близько); – і тих, хто хоче, може та вчинить підтримку. Приходьте – дістало!», – зазначається у повідомленні.

 

Коментарі

Позначки: , , , , ,